Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” våren 2023

Sebastian Gideonsson från Tierps Judoklubb och Josephine Österberg från Karlstad Judoklubb är vårens vinnare av stipendiet ”Bra träninskompis”. Stipendiet gå till ungdomar mellan 11-16 år som har utmärkt sig för att vara en bra träningskompis och som lever efter judons värdegrund, både i och utanför dojon. Stipendiet är på 2000 kr.

”Bra träningskompis” är från början ett vandringspris som Judoklubben Jinkei delade ut till en av sina medlemmar varje år. Priset gick till den medlem som under året utmärkt sig särskilt genom att vara en bra träningskompis. Men då klubben valde att lägga ner sin verksamhet 2019 beslutades det att inrätta en fond till dess minne som förvaltas av Svenska Judoförbundet. Stipendiet är på 2000 kr och delas ut två gånger per år, till två ungdomar av olika kön.

Syftet med fonden är att uppmuntra kamratskap mellan judoka. Fokus hos stipendiaterna ska ligga på att finnas där för andra, hjälpa och utveckla andra och att verkligen värna om judons värdegrund.

Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” våren 2023:

Sebastian Gideonsson, 12 år, Tierps Judoklubb
Sebastian är judons värdegrund. Han är öppen och ärlig, blir han tillfrågad säger ödmjukt vad han tycker, protesterar tydligt men lågmält när det behövs. Han är inte störst eller starkast men drar sig aldrig för en drabbning. Han gör alltid sitt bästa och gratulerar motståndet oavsett utgången. Han brusar inte upp och hjälper tålmodigt tränarna med att instruera lägre graderade i alla lägen. Han bemöter alla på samma sätt; med judomässig respekt och artighet. Sebastian är ett exempel och en förebild för klubbens ungdomar, varje dag.

Josephine Österberg, 11 år, Karlstad Judoklubb
Josephine är en förebild skapar alltid trivsel när hon är med. Hon vågar vara en förebild såväl på klubben som på tävling. Hon tar gärna ansvar för att alla skall känna sig trygga på tävling och tar mer än gärna uppvärmningen för sina kompisar.

Skribent: Kristin Johansson
Foto: Göran Nyström och Lena Österberg.