Stort deltagande vid landslagets sommarläger i Lindesberg

Den 15-18 juni bjöd landslaget och Riksidrottsgymnasiet (RIG) in alla U15 och U18 med tävlingsambitioner till landslagets sommarläger i Lindesberg. Årets sommarläger var rekordstort med 93 anmälda från totalt 20 olika klubbar. Det kan jämföras med förra årets 71 deltagare.

Sommarlägret i Lindesberg var det sista förberedande lägret för truppen som är uttagen till kadett-EM i Odivelas, Portugal den 22-25 juni. Fokus låg på utbildning inom judoteknik, randori, fysträning och teori kopplat till en långsiktig och hållbar elitsatsning mot internationell elit.

Målet med lägret och den långsiktiga satsningen på U15 och U18 är att utbilda Sveriges unga judoka i alla bitar som krävs för att nå högsta möjliga nivå.
Under helgen blev det många pass i judo, både teknik men även en del randori.

Under lägret genomfördes flera judopass med inriktning på teknik men också flera randoripass. Stort fokus lades också på den långsiktiga utvecklingen av deltagarnas fysik. Kalle Engström, ansvarig för fysisk prestationsutveckling på Svenska judoförbundet, och Adam Nordlund, ansvarig för fysträning och träningsplanering på RIG, gjorde fystester med alla aktiva och höll i utbildning om bland annat styrketräning.

Alla deltagarna fick genomföra ett så kallat cooper-test för att mäta sin kondition.
De fick även en utförlig genomgång av grundläggande styrketräningsövningar anpassade för sin målgrupp och kopplat till judo.

Svenska Judoförbundet vill rikta ett stort tack till alla aktiva, klubbtränare och coacher för den här helgen och vill passa på att önska ett stort lycka till truppen som ska delta på kadett-EM!

Sveriges trupp till kadett-EM. Från vänster: Narek Vardanian (Takedown JK), Henry Ghisler (Stockholms Jk), Samir Poblocki (Stockholms JK), Alexander Mårlöv (Stockholms JK) och Emil Jabiyev (LUGI JK).

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Frédérik Gourlay.