VM-brons till OS-hoppet Marcus Nyman

Marcus Nyman i vit judodräkt höjer knutna nävar i segergest.

Marcus Nyman tog karriärens andra VM-medalj! Foto: Tamara Kulumbegashvili.

Det är 13 år sedan Marcus Nyman slog till med att vinna Sveriges första EM-guld för seniorer. Idag var det dags för 32-årige Nyman att bli första svenska judoka med två VM-medaljer efter att i bronsmatchen besegrat 2022-års VM-tvåa Christian Parlati från Italien.

Comebackspecialisten Marcus Nyman har slutat efter de tre senaste Olympiska Spelen och sedan gjort comeback med sikte på nästa. Det blev likadant nu inför Paris 2024, och i Nymans comeback i november blev det succé direkt med ett grand slam-guld. Efter en lite trögare period slog Nyman till idag på VM i Doha.

Efter tre inledande ippon-segrar (fullpoäng) tog det stopp mot japanske Sanshiro Murao i kvartsfinalen. Når man kvartsfinal får man en chans på brons, och den tog Nyman. Efter en utdragen återkvalsmatch mot Mansur Lorsanov stod Nyman där som segrare på ippon och en väntande bronsmedaljmatch mot förra årets VM-tvåa Christian Parlati från Italien som hade förlorat semifinalen mot den blivande guldmedaljören från Georgien.

Matchen mot Parlati blev jämn och relativt chansfattig, men samtidigt mycket spännande. Avgörandet kom med 35 sekunder kvar. Nyman fick då det grepp han behövde för fotkastet sasae tsuri komi ashi (samma kast som gav EM-guld för 13 år sedan). Kastet gav waza-ari (poäng). I Parlatis desperata slutforcering kunde Nyman ta över en situation och vinna på ippon med en fasthållning, och Nymans andra VM-brons var ett faktum.        

Det första VM-bronset erövrades 2021 inför OS i Tokyo där Nyman var centimetrar från att besegra världsettan. Nu fortsätter satsningen mot Paris med Nyman upp på topp tio på världsrankningen. Nymans bästa OS-resultat är en 5:e plats i Rio de Janeiro 2016.         

Skribent: Christer Löfgren.
Foto: Sally Conway.