Spännande svensk trupp till judo-VM

Marcus Nyman jagar sin andra VM-medalj när VM i judo avgörs i Doha, Qatar. Foto: Gabriela Sabau.

Sverige ställer upp med en intressant trupp på fyra tävlande när VM i judo genomförs den 7-14 maj i Doha, Qatar. Sveriges trupp består av rutinerade Anna Bernholm och Marcus Nyman, samt Ida Eriksson som gör sitt andra VM och 17-åriga VM-debutanten Tara Babulfath. Coachar gör förbundskaptenerna Sally Conway och Viktor Carlsson.

– Vi har en liten men stark trupp där alla har chans att gå långt och ta medalj om de presterar på sin högsta nivå. Jag ser fram emot att åka dit och se hur långt vi kan nå i mästerskapet, säger förbundskapten Sally Conway.

Om truppen:

Marcus Nyman, -90 kg

Marcus Nyman är en av Sveriges genom tiderna mest meriterade judoka och har presterat bra vid internationella mästerskap. Nyman har tävlat för Sverige vid OS i London, Rio de Janeiro och i Tokyo, med en femteplats från Rio 2016 som bästa resultat. Strax innan OS i Tokyo tog han även brons på VM 2021. Nyman har även flera EM-medaljer på meritlistan, bland annat Sveriges första EM-guld (2010). Efter OS i Tokyo tog Nyman en längre paus, precis som han har gjort efter de tidigare olympiaderna. Marcus Nyman har dock en enastående förmåga att komma tillbaka till världstoppen trots långa uppehåll. I comebacken på Baku Grand Slam i november 2022 slog 32-åringen till med guld direkt.

– Marcus har sett stark ut på träningarna inför VM. Om han lyckas prestera på topp kan vi förvänta oss att se bra saker från honom, säger Sally Conway.

Anna Bernholm, -70 kg

Anna Bernholm har under många år tillhört de allra bästa i världen i sin viktklass och har som bäst legat 2:a på världsrankingen. I år gör Bernholm sitt nionde världsmästerskap på seniornivå. Bäst gick det på VM 2019 då Bernholm slutade 5:a. Samma år tog hon också brons på EM, tillika Europeiska spelen i Minsk. Nu arbetar 32-åringen på att hitta formen igen efter den knäoperation hon genomgick efter OS i Tokyo. Bästa resultat i år fick hon på Grand Slam i Tasjkent i mars där hon tog brons.

– Annas prestationer har gått från klarhet till klarhet. Om hon lyckas fokusera på en match i taget och prestera sitt bästa är hon mer än kapabel att slå alla sina motståndare, säger Sally Conway.

Ida Eriksson, -70 kg

Ida Eriksson, som debuterade i seniorlandslaget 2022, klättrar stabilt uppåt i rankinglistan i -70-kilosklassen. I fjol tog hon en imponerande sjundeplats på sitt första EM på seniornivå, där hon bland annat slog ut den dåvarande världsmästaren Barbara Matic från Kroatien. I år är 24-åringens bästa resultat en bronsplats från Grand Prix i Portugal i januari.

– Ida vinner redan matcher mot erfarna tjejer och har haft bra och jämna matcher mot några av de bästa i hennes viktklass. Med en stark och fokuserad insats från Ida tror jag att hon har chans att gå långt, säger Sally Conway.

Tara Babulfath, -48 kg

VM-debutanten, Tara Babulfath, är överlägsen i sin åldersklass, U18, där hon är ohotad förstarankad i världen. Hon har bland annat vunnit ett VM-silver, ett EM-guld och ett EM-silver i U18. Under hösten 2022 och våren 2023 har 17-åringen från Stockholm getts chansen att gå upp en åldersklass och fått tävla på juniornivå (U21). Även där har hon visat framfötterna och tagit medalj på alla fyra tävlingar hon ställt upp i, varav tre guld och en silver. Nu får Babulfath chansen att känna på motståndet på seniornivå och det på självaste VM. 

– Eftersom det här är Taras första seniorturnering hoppas jag att hon får en fantastisk upplevelse av tävlingen. Hon kommer till världsmästerskapet utan press. Tara har tränat väldigt bra mot de flesta seniorerna på lägret inför VM och om hon presterar på sin högsta nivå tror jag att hon skulle kunna överraska i sin viktklass, säger Sally Conway.

Svenskarnas tävlingstider:

Söndag 7 maj: Tara Babulfath, -48 kg.
Torsdag 11 maj: Anna Bernholm, -70 kg, Ida Eriksson, -70 kg, Marcus Nyman, -90 kg.

I skrivande stund är tävlingstiderna inte satta ännu.

Livesändning:

Tävlingen går att följa live på live.ijf.org.

Skribent: Kristin Johansson.