Mike Malmer vann pris igen på Parasportgalan

Fredagen den 5 maj prisades de bästa prestationerna och de största eldsjälarna inom svensk parasport från det senaste året. En av vinnarna blev Mike Malmer från Västerås Judoklubb som för andra året i rad vann priset Årets prestation inom Special Olympics. Förra året blev Mike Malmer historisk genom att vara den första judokan att vinna ett pris vid Svenska Parasportgalan. I år vann han alltså priset igen!

Juryns motivering

Årets prestation inom Special Olympics

Arbetet Mike Malmer gör för parasporten och Special Olympics är svårt att beskriva. Mike tar sig ständigt an nya utmaningar och med sin positiva inställning lyckas han både få personer, organisationer och andra aktörer att vilja utveckla idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I rollen som ambassadör för Special Olympics Sverige föreläser han, sprider glädje och lockar fler till föreningsidrotten. Inget är omöjligt när det gäller Mike.

Mer om Parasportgalan och Mike Malmer

Svenska Parasportgalan infördes 2017. Sedan dess har svensk judo haft minst en judoka nominerad varje år, utom ett. Förra året blev Mike Malmer från Västerås Judoklubb historisk genom att vara den första judokan att vinna ett pris, Årets prestation inom Special Olympics, vid Svenska Parasportgalan. I år vann han priset igen! Mike har varit nominerad i samma kategori fem år i rad, 2019-2023.

Mike Malmer är stor inom A-judon och har deltagit på flera mästerskap och tog bland annat silver vid Special Olympics i Abu Dhabi 2019 och brons vid World games i april i år. Han blev även utsedd till 2022 års Västeråsare. Mike är även en god ambassadör för paraidrotten och för personer med intellektuella funktionsvariationer i stort. Under våren är Mike även tv-aktuell i serien ”Välkommen till Köping”. Han var även med i dokumentärserien ”Heja Sverigelaget!” som sändes i SVT 2020. En dokumentärserie om hur det är att leva med funktionsvariation och hur viktigt idrotten kan vara för att må bra. I serien fick tittarna följa Mike och tre andra paraidrottare under förberedelserna inför Special Olympics i Abu Dhabi.

Svensk judo hade även ytterligare en judoka nominerad till priser på Svenska Parasportgalan. Nicolina Pernheim Goodrich från Göteborgs Judoklubb var nominerad till i kategorin Årets kvinnliga idrottare.

Läs mer

Alla vinnarna på Svenska Parasportgalan 2023

Alla nominerade till Svenska Parasportgalan 2023

Publicerat: 2023-05-08
Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Karl Nilsson.