Judofestivalen – det stora och familjevänliga judoevenemanget

Text: Johan Orrbo.

Judofestivalen, som ofta beskrivs av många klubbar som årets höjdpunkt, är ett stort familjevänligt evenemang som lockar med både judo och andra aktiviteter för hela familjen. Under Judofestivalen 2023 erbjöds den judofrälste träningsläger med meriterade tränare samt seminarier, kurser och workshops i olika judorelaterade ämnen. Förutom judoaktiviteter kunde besökarna bland annat paddla kanot, spela bollsporter, träna dans och följa med på guidad löprunda. Festivalen avslutades med populära ”gladiatorerna”!

Judofestivalen växer för varje år med en gradvis ökning av antalet deltagande klubbar. Men det mest noterbara är att klubbar som en gång besökt judofestivalen tenderar att återkomma, ofta med fler deltagare. Judofestivalen 2023 var inget undantag utan hade ett rekordstort antal deltagare från hela landet. Totalt deltog 647 personer i lägret, och om man räknar in ledare och anhöriga översteg antalet deltagare 850, från totalt 50 olika klubbar. Det kan jämföras med förra årets 414 lägerdeltagare och totalt 500 deltagare.

Frövi Judoklubb, som arrangerade festivalen, använde hela Lindesbergs arena för evenemanget och erbjöd två träningsområden med över 500 kvadratmeter judomatta vardera, samt två graderingsområden på totalt 200 kvadratmeter för att få plats med alla deltagare.

Deltagare tränar newaza (brottning på judomattan).
Newaza pågick i Judogymnasiets och Frövi Judos dojo. Foto: Johan Orrbo.

Deltagare tränar judo i stor lokal.
Träning genomfördes även i den stora idrottshallen. Foto: Johan Orrbo.
Judomatta med två graderingsområden (matchområden).
Två graderingsområden användes under söndagens riksgradering. Foto: Johan Orrbo.

Fullspäckat schema med judoaktiviteter

Träningslägret är en stor del av Judofestivalen, med träningar anpassade för alla åldrar. Deltagarna delades in i tre åldersgrupper: barn, ungdomar och vuxna. Anmärkningsvärt är att det skilde 73 år mellan den yngsta och den äldsta deltagaren på årets festival, där den yngsta deltagaren var född 2017 medan äldsta var född 1944.

Årets festival hade även gästtränare från olika klubbar; Pernilla Ribeiro Novais och Marcello Ribeiro Novais från SPIF Judo samt Jörgen Häggkvist från Göteborgs JK. Dessa tränare, tillsammans med Frövi Judos och Judogymnasiets tränare, höll många inspirerande judopass, som omfattade både teknik och randori.

Festivaldeltagarna fick också chansen att prova det framgångsrika konceptet Kata4Fun, en rolig introduktion till kata, under ledning av Julia Hamilton och Caroline Bergström från IK Södra.

Förutom judoträningar erbjöds i år även en barntränarekurs, Praktisk fortbildning – lär ut judo för barn, av Svenska Judoförbundet. Kursen leddes av välmeriterade Jane Bridge och Ann Löf och lockade cirka 25 deltagare. Festivalen innehöll också ett Liten & Stor-seminarium och en Smoothcomp-workshop.

Under söndagen hölls den årliga riksgraderingen där deltagarna kunde pröva för olika dangrader. Totalt deltog 17 judoka, alla med framgång. Stort grattis till alla som erhöll sina dan-grader!

Festivalen avslutades med den populära gladiatorbanan (läs mer om det längre ner).

Årets judofestival hade rekordstort deltagande. Här delar två grupper på mattan. Foto: Johan Orrbo.

Judofestivalen är så mycket mer än bara judo – aktiviteter för alla 

Judofestivalen är känd för att vara ett evenemang för hela familjen, både för de judofrälsta, men också för de familjemedlemmar som inte håller på med judo. I och runt arenan fanns det aktiviteter för alla att göra, både dag som kväll.

Under hela lördagen sken solen över Lindesberg och många besökare tog tillfället i akt att njuta av utomhusaktiviteter. Några lånade kanoter och paddlade runt i Lindessjön, medan andra lånade bollar och annan utrustning för utomhuslekar. Vissa modiga deltagare hoppade till och med i sjön för att svalka sig medan andra följde med på de guidade joggingturerna.

Lördagskvällen innehöll filmkväll för de yngsta och barfota-bugg (dans) för de som kände för det, under ledning av Björn Nyberg, Ann Skoglund och Mattias Skoglund.

Många passade på att njuta av utomhusaktiviteter i det fina vädret. Foto: Roland Fällberg.
Kanotpaddling var en populär aktivitet. Foto: Roland Fällberg.
För vissa fick kanotturen ett blött avslut. Foto: Johan Källström.
Beachvolleymatch med deltagare från olika klubbar. Foto: Madelen Gilbertsson.
En del tog också ett uppfriskande dopp i sjön. Foto: Rebecka Cornelius.
På kvällen kunde de som ville dansa bugg. Foto: Johan Orrbo.

Så bodde besökarna

Många av festivalens gäster valde att bo i Lindeskolan eller i Lindesbergs Arena, men det fanns också de som föredrog att campa på Loppholmarna, en liten ö precis bredvid arenan, eller att bo på hotell, vandrarhem eller stugor i området. All mat serverades i Lindeskolan, och mattiderna var uppdelade för att smidigt kunna hantera den stora mängden gäster.

Några av besökarna fyller på batterierna vid husvagnen. Foto: Rebecka Cornelius.

Festivalens stora höjdpunkt – Gladiatorerna

Festivalen avslutades med en barnaktivitet inspirerad av TV-programmet ”Gladiatorerna”. Här fick barnen utmana arenans gladiatorer, vilka var utklädda tränare och elever från Frövi judo och Judogymnasiet. Denna aktivitet lockade över 200 barn och fyllde hela arenan med glädje och skratt.

Tre av de snälla men skräckinjagande gladiatorerna. Foto: Johan Orrbo.
Gladiatorerna står uppradade, redo att ta sig an 200 förväntansfulla barn. Foto: Madelen Cornelius.
Fullt ös när gladiatorerna försöker sätta stopp för barnen. Foto: Johan Orrbo.

Frövi Judo vill tacka alla för en fantastisk helg och vi ser redan fram emot Judofestivalen 2024!

/Johan Orrbo,
Frövi Judoklubb

Text: Johan Orrbo.
Redigering och publicering: Kristin Johansson.