Växjö judoklubb får ny lokal när kommunen satsar på kampsport

Text och bild: Kristin Johansson

Den 19 januari invigdes Växjö judoklubbs nya träningslokal (dojo). Den nya lokalen är ett resultat av ett bra samarbete mellan Växjö judoklubb och Växjö kommun och är en del i kommunens satsning på kampsport. På sikt hoppas kommunen kunna öppna ett helt kampsporthus där flera kampsportsklubbar möts under samma tak. Den nya lokalen har gett Växjö Judoklubb bättre möjligheter att arrangera tävlingar och läger, möjlighet att ta emot fler medlemmar och har även gjort att klubben kan erbjuda prova-på-träning i judo för ca 400 skolelever.

– Vi har ökat träningsytan från 120 till 280 kvadratmeter och kan därmed ha flera grupper på mattan samtidigt och har också möjlighet att växa som klubb. Nu kan vi även anordna tävlingar i lokalen och vi planerar för flera läger. Vi behöver inte heller oroa oss för ekonomin eftersom vi bara betalar för tiden vi använder. Ställer vi in en träning kostar det inget och skulle vi behöva mer yta kan vi hyra dojon bredvid, säger Jonas Ripsäter, ordförande Växjö Judoklubb.

I den nya dojon, på 280 kvadratmeter, kan flera grupper träna samtidigt. Film: Kristin Johansson.

Uppsägningen av kontraktet blev starten på resan mot en ny dojo

För 9 år sen fick Växjö judoklubb ett 7-årskontrakt på en ny träningslokal under förutsättning att klubben tog över lokalen i befintligt skick. Klubbens medlemmar slet hårt och la ner ca 2000 timmars arbete på att renovera lokalen. De trivdes bra och hoppades på att kunna förlänga kontraktet med ytterligare sju år. Men när hyresvärden meddelade att kontraktet inte skulle förlängas behövde klubben se sig om efter ny lokal, och läget var akut. Kraven på den nya dojon var dessutom högre den här gången. Lokalen behövde vara tillräckligt stor för att klubben skulle kunna växa och vara i tillräckligt bra skick för att flytta in direkt.

– Det fanns inte en chans att få medlemmarna att motivera sig att göra en stor bygginsats igen, säger Jonas Ripsäter.

Jonas Ripsäter tog då kontakt med Växjö kommun som meddelade att de skulle försöka hjälpa klubben, men att de inte kunde lova något. Kommunen ville i så fall i första hand hitta en lokal som kunde husera flera idrotter.

– Vi är en stad som vill ge väldigt bra förutsättningar för idrottslivet. Vi tänker ofta när vi bygger någonting att ’tänk vad om man kan hitta något som inte bara är bra för en utan för många’. Det är då man kan hushålla med pengarna. Och när olika verksamheter möts så lär man sig av varandra så kan man nyttja kompetenser och annat, säger Thomas Ekelius, förvaltningschef på kultur och fritidsförvaltningen i Växjö kommun.

Under invigningen talade Thomas Ekelius bland annat om hur olika idrotter kan hjälpas åt och dra nytta av varandra. Film: Kristin Johansson.

De nya lokalerna blev en lyckoträff

Det var till en början svårt att hitta rätt typ av lokaler men en dag fick Jonas tips om att Actics gym i Växjö skulle flytta.

– Jag åkte förbi där och kikade in och kunde konstatera att lokalerna skulle passa perfekt, säger Jonas Ripsäter.

Lokalerna hade nytt golv anpassat för idrott i hela byggnaden och hade även stora omklädningsrum och gemensamhetsytor som lämpade sig för idrottsverksamhet. Fastighetsägaren visade sig också vara mycket positivt inställd till att hyra ut lokalerna för idrottsverksamhet på grund av högt eget idrottsintresse plus att lokalerna var byggda för det från början. Efter ett intensivt förhandlande var till slut Växjö kommun och fastighetsägaren överens och ett 3-årigt kontrakt var påskrivet.

I de nya lokalerna har Växjö judoklubb en egen träningslokal med en helt ny judomatta. I huset finns förutom judoklubbens och kampsportsklubben Zenzei Dojos träningslokaler även ytterligare en lokal tillgänglig för uthyrning. Foto: Kristin Johansson.
Fastighetsägaren Burde Förvaltning har skänkt träningsredskap som finns tillgängliga för medlemmarna att använda. Foto: Kristin Johansson.
Eftersom lokalerna sedan tidigare använts för träning fanns redan färdiga omklädningsrum. Foto: Kristin Johansson.
Köket och samlingslokalen gör det lättare för Växjö judoklubb att arrangera tävlingar, läger och olika möten. Foto: Kristin Johansson.

– Vi gillade att det hade varit gym och träning där tidigare. Och närheten till Arenastaden gör att många andra föreningar som inte håller på med judo också kan använda lokalerna för exempelvis rehab, vinterträning, smidighet, brottning och kroppskontroll, säger Thomas Ekelius, förvaltningschef.

Upplägget för de nya kampsportslokalerna är att Växjö kommun står på kontraktet och att Växjö judoklubb och de andra hyresgästerna hyr lokalerna per timme av kommunen. Alla redskap, som exempelvis judomattan, är inköpt och ägs av kommunen. När Växjö Judoklubb inte använder sina lokaler kan andra hyra dem.

Lokalerna ger nya möjligheter – 400 elever får prova judo på skoltid

Den nya lokalen har inneburit många fördelar för Växjö judoklubb. De har fått en god tillströmning av medlemmar och medlemsantalet fortsätter att växa.

Parallellt med den ordinarie verksamheten har en helt ny judodel fått utrymme i lokalerna på dagtid. Tack vare ett gott samarbete med den framgångsrika och erfarna judotränaren Wolfgang Biedron har klubben kunnat anordna prova-på-lektioner i judo för ca 400 skolelever under deras ordinarie idrottslektion. Ett projekt som inte hade kunnat genomföras utan de nya lokalerna.

Den erfarne judotränaren Wolfgang Beidron är ny tränare i klubben och håller också i prova-på-judon för skolorna i området. Film: Kristin Johansson

– Det är väldigt kul att vi med de nya lokalerna och Wolfgangs hjälp har fått in judo på idrottslektionerna i skolan. Det har gett en del nya medlemmar men framför allt är det många som får veta vad judo är för sport. Gymnastiklärarna och eleverna har uppskattat det mycket, säger Jonas Ripsäter.

Växjö kommun satsar på kampsporten – vill bygga ett kampsportshus i framtiden

Växjö kommun satsar mycket på kultur och fritid. 2009 startade bygget av Arenastaden som är Växjös ambitiösa satsning på en hel stadsdel med arenor för femton olika idrotter. Där har man byggt en ny ishockeyarena, fotbollsarena, friidrottsarena inomhus, innebandyarena, gymnastikhall samt ett träningscenter. De nya kampsportslokalerna ligger i nära anslutning till Arenastaden. Kultur- och fritidsnämndens nya ordförande Martina Forsberg (S) utvecklar varför de vill satsa på många olika sporter och inte bara de stora lagidrotterna.

– Växjö är framför allt känt för ishockeylaget Lakers, fotbollslaget Öster och innebandyklubben Växjö Vipers. Då är det jätteviktigt att kommunen också satsar på en arena för kampsporten eller ett ställe där många olika idrotter kan vara. Många vill till exempel inte hålla på med lagidrott och då måste det finnas något för alla. Många idrotter har ju också behovet av att träna på till exempel rörlighet och då är en träningslokal som denna med närheten till Arenastaden bra. Vi ser också att många yngre i kommunen vill börja på kampsport så det finns en efterfrågan.

För Växjö kommun är de nya lokalerna bara en början på en större satsning på kampsporten.

Vägg i vägg med Växjö judoklubbs nya dojo huserar klubben Zensei Dojo som bland annat erbjuder thaiboxning. Förhoppningen är att få till ett givande samarbete mellan de två kamsportsklubbarna. Foto: Kristin Johansson.

– För oss är det här ett mellansteg. Vi tycker att det här är jättebra och det kommer att fungera i några år, men vi ser framför oss ett ”kampsportens hus” i framtiden, säger Thomas Ekelius.

Svenska Judoförbundets generalsekreterare Ulrika Lingslunde är imponerad av samarbetet mellan Växjö judoklubb och Växjö kommun och vilket engagemang kommunen visar för judon och idrott i allmänhet.

– Jag tycker Växjö kommun är ett mycket bra exempel på en kommun som stöttar och stärker hela föreningslivet med en vilja, både på politisk- och tjänstepersonsnivå, att bidra till jämlika möjligheter för en meningsfull och rolig fritid för sina medborgare och en förbättrad folkhälsa. Det har varit mycket inspirerande att träffa både Växjö judoklubb och Växjö kommun och höra om deras ambitioner och målmedvetna arbete. Vi på Svenska Judoförbundet vill också rikta ett stort tack till kommunen för att deras långsiktiga satsning på kampsporten och att skapa förutsättningar för att få fler medborgare att falla för judo, säger Ulrika Lingslunde.

Skribent: Kristin Johansson.