SM i judo 2023 – ett rekordår!

Tome Bokofo från Stockholmspolisens IF judo och Ville Mattsson från Stockholms JK bjöd på SM:s längsta och kanske mest spännande match! Först efter en total matchtid på 17 minuter kunde Tome Bokofo avgöra matchen och ta hem guldet! Foto: Alf Tornberg.

Under helgen 4-5 februari fylldes läktarna i Eriksdalshallen i Stockholm när Svenska mästerskapen i judo 2023 avgjordes. Under helgen kom rekordmånga tävlande från hela landet till Stockholm för att göra upp om medaljerna i ålderskategorierna U18, U21, senior och veteran. Även livesändningen slog rekord med drygt 22 200 visningar under helgen vilket är en ökning med nästan 50 procent jämfört med året innan.

Olikt många andra idrotter som har haft stora problem med att behålla sina medlemmar, särskilt efter coronapandemin, fortsätter judon att växa i Sverige. Med 355 deltagare – flest deltagare sedan 2017, flest antal visningar på livesändningen någonsin och med rekordstor publik är årets svenska mästerskap det mest framgångsrika på många år. Se deltagarstatistik från SM här.

I år deltog 355 personer, vilket är det högsta deltagarantalet sedan 2017 som hade 359 deltagare. Årets livesändningar slog rekord med närmare 22 245 visningar under de två SM-dagarna vilket är en ökning med 47,6 procent jämfört med förra årets SM-helg som hade 15 072 visningar.

SM 2023 arrangerades av Stockholms Judoklubb tillsammans med Svenska Judoförbundet. Senast SM arrangerade i Stockholm var 2017, och även då stod Stockholms Judoklubb för värdskapet.

Resultat från SM i judo 2023

Samtliga resultat från SM 2023 finns att se här.

Bästa klubb blev arrangörsklubben Stockholms Judoklubb, följt av Frövi Judoklubb och Stockholmspolisens IF. Se hela listan här.


Bilder från SM 2023

Vi hade flera fotografer på plats under SM. Det går bra att använda bilderna från Svenska Judoförbundets fotografer. Innan du delar bilderna, läs igenom den här informationen. Observera att fotograf alltid ska anges där det är möjligt.

Nicklas Mattsson:
Fotograferade under båda dagarna, samtliga ålderskategorier. Bilderna finns publicerade på hans Flickr-sida.

Magnus Nilsson:
Fotograferade endast seniorerna. Bilderna finns publicerade på hans Flickr-sida.

Harald Weidinger:
Är frilandsfotograf och fotograferade endast seniorerna. Dessa bilder är tillgängliga för de som har betalkonto till TTs bildarkiv, vilket de flesta tidningar har. Media kan hitta bilderna under taggen ”SM judo 2023” eller genom att skriva den tävlandes namn.

Alf Tornberg:
Fotograferade under båda dagarna, samtliga ålderskategorier. Bilderna kommer att publiceras här.

SM 2024 i Trollhättan

Nästa års SM i judo kommer att arrangeras den 3-4 februari i Arena Älvhögsborg i Trollhättan. Värd för mästerskapet är Trollhättans Judoklubb.

Skribent: Kristin Johansson.