Deltävling 2 och finalen av mixlagserien ställs in

Den första deltävlingen av mixlagserien genomfördes i Stockholm i november 2022, där fyra lag deltog med stort engagemang. Till den andra deltävlingen i Borlänge var dock intresset lågt, med bara två anmälda lag. Arbetsgruppen för tävling har därför beslutat att ställa in deltävling 2 på grund av för få anmälda lag. Som en följd av det låga intresset ställs även den stora finalen av mixlagserien in som var tänkt att hållas på Medborgarplatsen i Stockholm i sommar.

Det är förstås jättetråkigt att vi, förutom deltävling 2, även behöver ställa in finalen. Tanken var att det skulle bli en stor happening mitt i centrala Stockholm, som både skulle vara rolig för tävlande att delta på men också en fantastisk möjlighet att marknadsföra sporten.

Lasse Johansson, projektledare för mixlagserien.

Deltävling 3 och 4 genomförs som planerat – ska ge möjlighet att testa tävlingsformen

De återstående deltävlingarna under våren 2023, deltävling 3 den 18 mars i Göteborg och deltävling 4 den 15 april i Skurup, genomförs som planerat. Detta för att ge klubbar möjlighet att prova på konceptet och också bidra med inspiration och engagemang kring mixlagserien.

Här kan du läsa om reglerna för mixlagserien.

Mixlagserien återupptas hösten 2023

Arbetsgruppen för tävling tror fortfarande mycket på idén med en mixlagserie i judo. Syftet med serien är främst att skapa en rolig tävlingsform som får fler att stanna kvar längre eller komma tillbaka till tävlingsjudon. Förhoppningen är att göra ett nytt försök att starta upp mixlagserien under hösten 2023, med två deltävlingar under hösten 2023 och två deltävlingar på våren 2024 med en stor final under sommaren 2024 i Stockholm.

Vi har fått bra respons från flera klubbar, tränare och aktiva som välkomnar den här typen av lagtävlingar. Vi kan också se att engagemanget för lag-SM är stort så intresset mixlagtävlingar finns. Nu behöver vi sätta oss ner och fundera vad vi kan göra annorlunda med mixlagserien för att få med fler lag i höst, om det exempelvis är något i upplägget som behöver justeras eller om det kanske är kommunikationen med klubbarna som har brustit.

Victor Allansson, ledamot i arbetsgruppen för tävling.

Arbetsgruppen för tävling tar gärna emot förslag

Arbetsgruppen för tävling tar gärna emot synpunkter och idéer från aktiva, klubbar och ledare kring mixlagserien, till exempel på vad som skulle kunna göras annorlunda för att skapa ett större engagemang och vilja att delta.

Förslag på utveckling av mixlagserien eller frågor om serien skickas till tavling@judo.se.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Jörgen Granqvist.