Ida Eriksson erövrar sin första grand prix-medalj

Ida Erisson vinner bronsmatch. Foto: Tamara Kulumbegashvili.

Ida Eriksson från Molkom fortsätter sin stadiga klättring uppåt på världsrankningen efter sin första IJF-tour-medalj, en bronsmedalj på grand prix i Lissabon. Eriksson närmar sig topp-20 efter att ha etablerat sig på senior-touren under 2022. I Lissabon sticker kvartsfinalvinsten mot nederländska Margit de Voogd ut. Eriksson orkade med det kraftfulla kastet ura nage drygt fem minuter in i förlängningen, alltså mer än dubbelt ordinarie matchtid. Efter ytterligare två matcher var bronsmedaljen Erikssons.

Ida Eriksson började sin dag i -70 kg med att efter 1 minut vinna på full poäng (ippon) med kastet soto makikomi mot bulgariska Lidia Brancheva. Omgång två gav ett uchimata-kast waza-ari (poäng) som Eriksson höll matchen ut mot Alina Langweiler, Schweiz.

Kvartsfinalen mot nederländska Margit de Voogd blev en rysare. Inga poäng vid full tid (4 minuter) och förlängning (golden score) och först efter drygt 5 minuter hittade en sliten Eriksson rätt, ura nage-kast gav waza-ari.

I semifinalen mot andraseedade Aoife Coughlan, en van medaljörska på IJF-touren från Australien, orkade Eriksson inte riktigt stå emot. Med halvminuten kvar fick Coughlan in en fasthållning och gick till finalen som hon senare vann.

Semifinalförlust ger dock chansen på en bronsmedalj och där stod en annan ung klättrande judoka i -70 kg, ukrainska Nataliia Chystiakova för motståndet. Chystiakova hade besegrat rutinerade Anna Bernholm tidigare på dagen. Mot Eriksson räckte dock ukrainskan inte till, efter halva matchen gav en uchimata-kast ippon till Eriksson och en bronsmedalj.

Eriksson säger efter medaljen:

Det är en härlig belöning för slitet och är ett tecken på att jag tränar på rätt grejer”. Det ger också mer energi inför resten av året.

Efter sitt långa skadeuppehåll efter OS är ju tidigare top-tio-rankade Bernholm tillbaka på touren, och vi undrar förstås vad det betyder för Eriksson?

Att ha med Anna är toppen, det är så skönt att ha extra erfarenhet ute på touren.

Det intensiva internationella schemat gör att Eriksson endast är med vid sidan av mattan på SM kommande helg i Eriksdalshallen.

Skribent: Christer Löfgren.
Publicerat av: Kristin Johansson.