Erik ”Lappen” Vesterlund slutar på Judoförbundet – flyttar norrut

Efter 10 år som anställd slutar Erik Vesterlund på Svenska Judoförbundet. Men den livslånga kärleken till judon finns förstås kvar och han kommer att försätta att engagera sig ideellt inom sporten på både klubb- och förbundsnivå. Stort tack Erik för allt du gjort för Svensk Judo under dessa år och allt du kommer att göra framöver!

Det känns bra att lämna över stafettpinnen till den stab av anställda vi har idag, jag tycker själv att jag har gjort bra rekryteringar under min tid som ansvarig för SJF:s personal. Men nu har jag jobbat här i 10 år och det är ganska länge att jobba på samma arbetsplats, säger Erik Vesterlund.

Erik Vesterlund började som generalsekreterare på Svenska Judoförbundet i mars 2013 när kontoret fortfarande låg i Malmö. Nu, ett decennium senare, väljer han att avsluta sin anställning. Förutom generalsekreterare har Erik även varit VD för Judo4Balance Fallprevention i Sverige AB sedan bolaget bildades i augusti 2020 och i juli 2021 bytte han tjänst från generalsekreterare till verksamhetsutvecklare för SJF.

När Erik började på Judoförbundet var de totalt fyra anställda; två på kontoret och två i landslagsverksamheten. Genom hårt och engagerat arbete har han varit med och drivit verksamheten framåt och idag har Svenska Judoförbundet 15 anställda fördelat på 12 årsheltider. Svenska judoförbundet har under den här tiden också gått från att vara ett litet, och för svensk idrott ganska okänt förbund, med ca 15 000 medlemmar till att bli ett medelstort förbund, välkänt i svensk idrottsrörelse, med drygt 21 000 medlemmar.

Några andra av Eriks bidrag till Judoförbundets utveckling är han skapat struktur och ordning i verksamheten. Det har i sin tur bidragit till ökade intäkter till förbundet och större verksamhet ute i judo-Sverige. Registrering av alla medlemmar och all utbildning i IdrottOnline har varit viktiga förändringar som genomförts under Eriks ledning. Det har lett till rejält ökade intäkter, bättre underlag för ansökningar om projektbidrag och möjliggjort för Svenska Judoförbundet att anställa fler, få en större organisation och kunnat göra mer för att utveckla Svensk Judos verksamhet.

Jag har haft förmånen att få vara med om hela utvecklingsprocessen för Judo4Balance, från idé, via konceptutveckling, uppstart och tillväxt i projektform till nuvarande näringsverksamhet i bolagsform och det har varit mycket inspirerande men också bidragit till viktig samhällsnytta, kommenterar Erik Vesterlund.

Efter så många fantastiska framgångar och aktiviteter tillsammans med Erik inom Svenska Judoförbudet är det en stor sorg att han slutar men också en förståelse för att ”Lappen” vill hem till sina trakter igen så är det något bra för honom. Vi tillsammans har genomfört många aktiviteter för Svenska Judoförbundets bästa; bland annat flytt av kansli från Malmö till Uppsala, vågat anställa fler medarbetare som arbetar med judo på dagtid och skapat en mer hållbar verksamhet. Vi kommer att sakna Eriks ”finurlighet”, humör och hans sätt att alltid leda med hjärtat, säger Svenska Judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola.

”Lappen” flyttar hem till Norrland

När anställningen avslutas den 31 mars flyttar Erik ”Lappen” Vesterlund hem till trakterna runt Östersund, där han bodde i skol- och ungdomsåren och där han började med judo i Östersunds Judoklubb 1980.

Jag ska flytta ihop med min fru igen. Hon flyttade upp till Östersund för två år sedan.

Även om anställningen hos Svenska Judoförbundet tar slut kommer Eriks engagemang och arbete för svensk judo att fortsätta.

Jag har ett livslångt engagemang för judo! Jag kommer förhoppningsvis kunna fortsätta att bidra till svensk judo och att vi når vision 2030, men inte i rollen som anställd. Jag kommer att fortsätta att vara tränare. Jag kommer nog också att starta en ny klubb i närheten där jag bor och jag kommer också att leda Judo4Balance-grupper. Tillsvidare har jag även ett tillfälligt ideellt uppdrag som Referee director för SJF, fortsätter Erik Vesterlund.

Erik Vesterlund som Judo4Balance-instruktör i filmen om Judo4Balance – Falltrygghet för äldre. Film: Pophunters.
Erik Vesterlund under riksfortbildningen EJU Improve your club seminar 2016. Foto: Alf Tornberg.
Erik Vesterlund håller en presentation under ledarkonferensen 2020. Foto: Alf Tornberg.
Erik Vesterlund under förbundsmötet 2020. Foto: Alf Tornberg.
Erik leder samarbetsövningar under ledarkonferensen 2020. Foto: Alf Tornberg.

Skribent: Kristin Johansson.
Huvudbild: Bild tagen ur filmen ”Judo4Balance – falltrygghet för äldre (textad)” av Pophunters.