Vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” 2022

2022 års fyra stipendiater. Övre raden från vänster: Beatrice Ritter och Liam Wahlberg. Nedre raden från vänster: Liwia Wallin och Theo Widell. Foto: Fredrik Norén, Robin Neijman, Sandra Lundkvist och Ronny Schneider.

Nu presenteras 2022 års vinnare av stipendiet från fonden ”Bra träningskompis”. Stipendiet gå till ungdomar mellan 11-16 år som har utmärkt sig för att vara en bra träningskompis och som lever efter judons värdegrund, både i och utanför dojon. 2022 års fyra vinnare är: Beatrice Ritter från Uppsala Judoklubb, Liam Wahlberg från Judo Club Sundsvall, Liwia Wallin från Spif Judo och Theo Widell från Karlskrona Judoklubb. Stipendiet är på 2000 kr.

”Bra träningskompis” är från början ett vandringspris som Judoklubben Jinkei delade ut till en av sina medlemmar varje år. Priset gick till den medlem som under året utmärkt sig särskilt genom att vara en bra träningskompis. Men då klubben valde att lägga ner sin verksamhet 2019 beslutades det att inrätta en fond till dess minne som förvaltas av Svenska Judoförbundet. Stipendiet är på 2000 kr och delas ut två gånger per år, till två ungdomar av olika kön. På grund av pandemin har priset inte delats ut sedan våren 2020. I år delas därför priset för både våren och hösten 2022 ut samtidigt

Syftet med fonden är att uppmuntra kamratskap mellan judoka. Fokus hos stipendiaterna ska ligga på att finnas där för andra, hjälpa och utveckla andra och att verkligen värna om judons värdegrund.

Alla vinnarna av stipendiet ”Bra träningskompis” 2022:

Beatrice Ritter, 16 år, Uppsala Judoklubb
Beatrice är väldigt engagerad i klubbens verksamhet och ställer alltid upp när någon ber om hjälp. Hon är huvudtränare för en grupp ”Stor och liten” samt för en ”Lekjudogrupp”. När klubben har tränarfortbildningar tar hon en aktivt inlärande roll och kan omsätta sina kunskaper i praktiken. Hon är mån om judons värdegrund och kan förmedla budskapet och ledorden vidare till sina elever. Vidare lever hon som hon lär och tar hand om sina medmänniskor.

Liam Wahlberg, 15 år, Judo Club Sundsvall
Liam är ett fint exempel på en person som är en bra träningskompis samt lever efter judons värdegrund. Liam är en person som du alltid kan lita på. Han är en väldigt ödmjuk och trevlig person och omtyckt av samtliga i sin klubb. Liam är tränare två gånger i veckan, helt ideellt, och är väldigt pedagogisk i sitt sätt att lära ut judo till barn. På träningsmattan är han mycket duktig på att anpassa sig efter sin motståndare och han hjälper ständigt sina kamrater till utveckling. Han är en väldigt fin tillgång för sin klubb.

Liwia Wallin, 14 år, Spif Judo
Liwia försöker alltid att vara en god förebild. Hon visar ett stort engagemang och gör sitt yttersta för att skapa en god miljö, både på judomattan och utanför judon. Hon delar gärna med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till sina klubbkompisar på ett ödmjukt sätt och kan träna med vem som helst. Hon är nyfiken och driven att utvecklas, både inom judon och som person.

Theo Widell, 16 år, Karlskrona Judoklubb
Theo är tryggheten och lugnet för andra. Från dagen han började med judo har han med brinnande intresse lagt ner energi i att lära sig tekniker, kata, värdegrund, träningsprinciper och har hela tiden varit inbjudande och engagerad i andras och sin egen utveckling. Vid läger och tävlingar går han in och coachar de andra som deltar, även om de från andra klubbar. Theo stöttar alla vid träning och han är väldigt saknad av barnen vid de tillfällen han inte kan närvara. Hans klubb, Karlskrona Judoklubb, ser i Theo att han är och kommer vara en naturlig tränarbegåvning genom hela sitt liv, en blivande Sensei.

Skribent: Kristin Johansson