Nicolina Pernheim Goodrich är guldfavorit inför VM

Nicolina Pernheim Goodrich och hennes motståndare står mitt emot varandra på judomattan och greppar varandras judodräkter.

Nicolina Pernheim Goodrich i vitt vid EM 2022. Foto: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté.

Den 8-10 november avgörs judo-VM för synskadade i Baku, Azerbajdzjan. Sveriges trupp består av regerande europamästaren och paralympiern Nicolina Pernheim Goodrich, och den tidigare juniorvärldsmästaren Oscar Widegren. Båda tävlar onsdag 9 november. Målet är medalj och i och med den nya klassindelningen, med en egen klass för blinda, tävlar de på mer rättvisa villkor och har bättre chanser än tidigare år.

Inför VM i Baku är Nicolina Pernheim Goodrich favorittippad! Hon har länge varit dominerande bland de blinda utövarna och nu med en egen klass bara för blinda, där de inte längre behöver tävla mot de med delvis syn, är hon storfavorit. För bara drygt två månader sen tog hon sitt fjärde EM-guld och nu siktar hon mot sitt första VM-guld.   

Första världsmästerskapet med den nya synklassindelningen

Inför den nya kvalificeringsperioden till Paralympics trädde en ny klassindelning i kraft. Den nya indelningen innebär att det nu finns två synklasser, en för blinda och en för de med synnedsättning men som ändå har viss syn. Tidigare tävlade alla synskadade mot varandra oavsett grad av synnedsättning, vilket har inneburit en klar nackdel för de som är blinda.

EM som avgjordes i början på september var den första tävlingen där det fanns möjlighet att ta kvalpoäng till Paralympics i Paris 2024 och också det första mästerskapet med de nya synklasserna. Nu avgörs VM för första gången med den nya klassindelningen.

För Nicolina och Oscar, som båda är blinda, är den nya synklassen efterlängtad då det ger dem möjlighet att tävla på mer rättvisa villkor. Båda tävlar i den nya klassen J1. I och med den nya synklassindelningen har även viktklasserna justerats. Det innebär att Nicolina och Oscar har behövt gå upp en viktklass; Nicolina från -63 kg till -70 kg och Oscar från -81 kg till -90 kg.  

Svenskarnas tävlingstider

Både Nicolina Pernheim Goodrich, J1 -70 kg, och Oscar Widegren, J1 -90 kg, tävlar onsdag 9 november. Grundomgången startar kl. 08.00 svensk tid och finalpasset startar kl. 14.00.

Tävlingen livesänds via Internationella blindsportsförbundets, IBSAs, officiella Youtube-kanal och Facebook-sida.

Nicolina Pernheim Goodrich och Oscar Widegren i blå judodräkter står bredvid varandra på träningsmattan.
Nicolina Pernheim Goodrich och Oscar Widegren på träningsmattan inför EM för synskadade 2022. Foto: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté

Fakta om de tävlande

Namn: Nicolina Pernheim Goodrich
Klass: J1 -70 kg
Klubb: Göteborgs judoklubb
Ort: Göteborg
Födelseår: 1991
Började med judo: Som 4-åring.
Meriter: EM-guld 2022, 2013, 2011 och 2009 samt EM-brons 2019. Tre femteplatser på VM.
Paralympics: Tokyo 2020 (2021) (7:a), Rio de Janeiro 2016 (5:a), London 2012 (7:a) och Beijing (5:a) 2008.
Guld på Grand Prix, Brasilien 2022, brons på World Games 2019 och 2015.

Namn: Oscar Widegren
Klass: J1 -90 kg.
Klubb: Ekerö Judoklubb
Ort: Stockholm
Födelseår: 1999
Började med judo: Som 11-åring.
Meriter: Junior VM-guld 2013, Junior-EM-brons 2017.
Brons på Grand Prix, Brasilien 2022, brons på All-Japanese Visual Impaired Judo Championships 2019.

Bilder och filmklipp

Media kan kontakta Internationella Blindsportförbundet för foto- och filmmaterial från mästerskapet: https://ibsasport.org/contact/#mediaSveriges

Bilder för fri användning, från bland annat EM 2022 och andra tävlingar och träningar, finns på Parasport Sveriges Flickr-konto.

Skribent: Kristin Johansson.