Grand Slam-guld till Marcus Nyman i comebacken

Marcus Nyman i blå judodräkt jublar och gör segergest med knuten näve.

Marcus Nymans segerjubel i Baku. Foto: Tamara Kulumbegashvili.

Med mindre än två år till OS i Paris är judons OS-kval i full gång, och precis som inför Rio och Tokyo kliver 32-årige Marcus Nyman i -90 kg in i kvalet genom en comeback efter en tids frånvaro från IJF-touren. Den här gången dock mycket bättre än tidigare med en inledande fullträff, ett Grand Slam-guld i Baku.

Med två läger, stenhård träning hemma och lite Bundesligamatcher i ryggen, var det comeback-dags på IJF-touren för Marcus Nyman i -90 kg, med sikte på OS i Paris 2024. För första gången med förbundskapten Sally Conway på coachstolen.

Det blev en bra start med en snabb ippon(full poäng)-seger nere i mattan mot Ibrahim Aghakishiyev, Azerbajdzan,

Nederländske Jesper Smink, 11:a på världsrankningen, hade inget att sätta emot i nästa omgång utan blev diskvalificerad efter tre shido (varningar).

Kvartsfinalen blev inte som väntat mot ärkerivalen Toth från Ungern, utan mot dagens överraskning Martin Matijass, Tyskland. Efter drygt halva matchen satt Matijass fast nere i mattan, ippon till Nyman.

Semifinal blev det mot regerande Europamästaren och VM-trean Luka Maisuradze, Georgien. Det var Maisuradze som önskade sig en bättre lottning. Nyman dominerade från start och stod för allt konstruktivt, en bit in i förlängningen kom georgierns tredje shido och diskvalifikation.

I finalen väntade tidigare världsmästaren Nemanja Majdov, Serbien. En svår motståndare för Nyman som har förlorat deras två senaste möten. Precis som i semifinalen var det Nyman som stod för det konstruktiva, Majdov hade fullt fokus på det taktiska defensivt. Efter flera starka kastförsök med benkastet sasae-tsurikomi-ashi, ledde ännu ett försök två minuter in i förläningen till waza-ari (poäng) och en guldmedalj till Nyman.

En sprudlande Nyman säger efteråt:

– Det var skönt att spöa Majdov, jag har haft svårt för honom.

– Det här ger värsta självförtroendet och är en jätteboost inför fortsättningen.

Det är nu mer än tolv år sedan som en då 19-årig Marcus Nyman vann EM-guld som första svensk någonsin på seniorsidan. När -90 kg avgörs på OS i Paris är Nyman en dryg vecka från sin 34:e födelsedag. Frågar man Nyman hur satsningen ser ut framåt, nu med en familj att tänka på, säger han:

– Det blir färre internationella läger, men vi har hittat ett koncept för att få det att fungera med både familj och judo, och jobb.

Härnäst på touren väntar Masters; Nyman är nu om inte på topp-tio på världsrankningen, så ytterst nära igen.

Skribent: Christer Löfgren.