Ett brons och en femteplats på VM för synskadade

Nicolina Pernheim Goodrich (andra från vänster) deltog i lag IBSA som tog brons på lag-VM 2022 för synskadade. Foto: Mikaela Barrera Birath.

Den 8-9 november tävlade svenskarna Nicolina Pernheim Goodrich från Göteborgs judoklubb och Oscar Widegren från Ekerö judoklubb på VM för synskadade. Efter en stor besvikelse för favorittippade Nicolina Pernheim Goodrich i individuella VM, fick hon tillslut ta emot en bronsmedalj under lag-VM istället. Oscar Widegrens slutade på en femtelplats i lag-VM.

Individuella VM

Både Nicolina Pernheim Goodrich och Oscar Widegren tävlade på individuella VM den 8 november. Nicolina Pernheim Goodrich har länge varit dominerande bland de blinda judoutövarna, och nu med en ny synklass bara för blinda är hon favorittippad. I september i år tog hon guld på EM nu inför VM var favorit för guldet. Tyvärr gick det inte alls som förväntat när Nicolinas matchvinst i första matchen ändrades diskvalificering från hela tävlingen.

Nicolina Pernheim Goodrich mötte grekiskan Theodora Paschalidou i första matchen, som Nicolina vann mot på EM tidigare i år. Nicolina inledde matchen bra och tog ledningen med en wazari (halv poäng) på ett kast och grekiskan fick en varning för passivitet. Därefter gick Nicolina in på ett framåtkast, grekiskan försökte kontra bakåt och Nicolina försökte kontra kontringen bakåt, vilket resulterade i att grekiskan landade på rygg och domaren visade ippon till Nicolina. Men efter att kantdomarna videogranskat situationen  blev Niclina istället diskvalificerad för att ha lindat sitt ben runt grekiskans ben i kastögonblicket, vilket man inte får gör på grund av hög skaderisk. En sådan typ av diskning (Hansoku-make) innebär att man blir diskad för resten av tävlingen. VM tog därmed slut redan i första matchen för Nicolina Pernheim Goodrich.

Det var förstås en stor besvikelse för Nicolina som visade upp bättre och starkare judo i matchen och hade stora chanser på guldet. Ett bra resultat på VM hade dessutom inneburit många kvalpoäng inför Paralympics 2024 som hon nu gick miste om.

Oscar Widegren inledde sin första match bra mot Oleg Cretulk från Moldavien, men blev tyvärr kastad och gick inte vidare till återkval. Därmed var han också ute ur turneringen.

Både Nicolina och Oscar fick istället ladda om inför lag-VM dagen efter.

Lag-VM

Både Oscar Widegren och Nicolina Pernheim Goodrich ställde upp i vardera internationellt lag, som kallades IBSA (International Blind Sport Association) den 9 november. Nicolina delade lag med Grekland, Kuba och Argentina och Oscar ingick i samma lag som Grekland, Argentina och Sydafrika. På damsidan var det fem lag som skulle slåss om medaljerna och på herrsidan var det elva lag. 

Damerna var i pool där alla mötte alla och Nicolinas lag fick ställas mot Ukraina, Indien, Turkiet och Brasilien, där Nicolina visade fina matchvinster som bidrog till att laget slutade på en hedrande tredjeplats.

Oscars lag fick en tuff match mot Turkiet i första omgången, men då Turkiet tog sig vidare fick IBSA-laget återkval mot Indien. Efter jämna matcher och en sista lottad match avgjorde lag IBSA och tog sig vidare i återkvalet med Mongoliet som nästa motståndare. Lag IBSA visade på fin judo med flera matchavgörande kast, vilket tog de vidare till bronsmatch. Där tog det dock stopp mot Kazakstan som hade ett lag med många vassa tävlande. Oscar och lag IBSA slutade därmed på femte plats.

Oscar Widegren (femte från vänster) deltog i lag IBSA som kom på femte plats på lag-VM 2022 för synskadade. Foto: Mikaela Barrera Birath.

Skribenter: Mikaela Barrera Birath och Kristin Johansson.