Silver till Amanda Orrbo vid VM för personer med Downs syndrom

Den 1 oktober fick Amanda Orrbo, från Frövi Judoklubb, åter kliva upp på pallen när VM i judo för personer med Downs syndrom arrangerades i Funchal, Madeira, Portugal. Senast tävlingen hölls, 2019, tog Amanda guld. Den här gången blev det alltså ett silver för Amanda Orrbo.

Årets VM var ett betydligt mindre mästerskap med bara hälften så många deltagare som vid senaste VM 2019. Detta på grund av att pandemin har slagit hårt mot den här målgruppen. Särskilt damerna hade få deltagare.

Amanda Orrbos tävlade i klassen Trisomi 21 Damer -57 kg. I Amandas viktklass var de bara två tävlande; hon själv och portugisiskan Maria Ribeiro. Tävlingen avgjordes därför i bäst av tre matcher.

Den första matchen gick snabbt. Maria Ribeiro sprang fram mot Amanda och efter bara några sekunder fick hon in ett kast och matchen var över efter endast 45 sekunder. En Amanda, som blev helt tagen på sängen, och fick ladda om till match två som därmed blev en måste-vinna-match.

I den andra matchen fick Amanda en bättre start och tog för sig och började ta kontroll över matchen som blev mycket jämn. Men precis innan full tid lyckades Maria åter kasta Amanda och fick ippon och matchen var över. Guldet gick därmed till Portugal och Amanda fick med sig ett silver hem.

Lite kuriosa: Dessa två damer möttes även på EM i Italien 2021 där de gick två matcher; en i den individuella tävlingen och en i lagtävlingen – där Amanda vann båda.

Coach på VM var Jonathan Fagerhill och lagledare var Johan Orrbo.

Skribent: Kristin Johansson.
Bild: Amanda Orrbo tillsammans med coachen Jonathan Fagerhill. Foto: Johan Orrbo.