Marcus Nyman gör comeback – igen!

För ett par veckor sedan gjorde Anna Bernholm comeback på VM efter sin korsbandsskada. Nu, en knapp månad senare, är det rutinerade Marcus Nymans tur att göra comeback – igen! Nyman, som tog en paus från elitjudon efter OS i Tokyo, är tillbaka för att satsa mot sitt fjärde OS. 32-åringens första världstourtävling efter uppehållet blir Grand Slam i Baku den 4-6 november. I truppen till Baku ingår även Anna Bernholm och Ida Eriksson, samt Axel Oscarsson från LUGI Judoklubb som debuterar på världstouren.

Ingen är väl egentligen speciellt förvånad att Marcus är tillbaka! Det är förstås väldigt kul och värdefullt för hela landslaget att han vill göra en satsning mot ännu ett OS – han är ju redan den mest rutinerade vi har haft med sina tre OS-starter, sina VM- och EM-medaljer samt sina sju guld på IJF World Judo Tour. Med flera lärdomar från hans tidigare comebacker hoppas vi nu att kunna göra ett så bra upplägg som möjligt med allt fokus på ett bra resultat i Paris 2024, säger landslagschef Robert Eriksson. 

Efter OS i Tokyo tog VM-medaljören från ifjol, Marcus Nyman, en paus från tävlandet på högsta nivå. Han slutade dock inte med judon utan tränade vidare regelbundet och tävlade med framgång i den tyska och österrikiska ligan (Bundesliga) samt på lag-EM för klubblag. Efter en period av föräldraledighet är Nyman på nytt redo att ta sig an utmaningen att satsa mot ytterligare ett OS.

Under hösten har Nyman ökat på sin träningsdos och genomfört några träningsläger som förberedelser inför hans comeback på världstouren. Den första tävlingen är Baku Grand Slam 4-6 november men även Masters i Jerusalem 20-22 december ligger med i den långsiktiga planen mot OS i Paris 2024. 

Marcus Nyman – comebackernas mästare!

Marcus Nyman är lite av comebackernas mästare. Efter samtliga tre OS han har deltagit i, London 2012, Rio de Janeiro 2016 och Tokyo 2021, har Marcus Nyman tagit en paus från elitjudon för att sedan komma tillbaka till landslaget igen.

Marcus har en minst sagt enastående förmåga att ständigt hitta tillbaka till sina satsningar trots längre uppehåll efter varje OS. Marcus kanske inte är som den genomsnittliga elitidrottaren utan har alltid varit mån av att ha andra saker vid sidan av satsningen på judo. I och med dessa pauser har han haft chansen att ladda batterierna och verkligen komma tillbaka, redo för en hundraprocentig satsning. Marcus är unik och har en otrolig grundfysik samt en tävlingsmentalitet som jag aldrig har stött på tidigare, säger landslagschef Robert Eriksson.

Marcus Nyman är en Sveriges mest meriterade judoka. Han kom med i landslaget 2010 och samma år kom det stora genombrottet när han tog EM-guld, bara 19 år gammal. Därefter har han fortsatt att skörda framgångar och har bland annat tagit VM-brons 2021, två EM-brons 2011 och 2016 samt flera medaljer på världstouren. Vid OS i Rio de Janeiro var han nära att ta Sveriges första OS-medalj i judo, men fick nöja sig med en femteplats efter att ha förlorat bronsmatchen mot Gwak från Korea.

Svenskarnas tävlingstider i Baku 4-6 november

Anna Bernholm (-70 kg) och Ida Eriksson (-70 kg) tävlar lördagen den 5 november.
Marcus Nyman (-90 kg) och Axel Oscarsson (-100 kg) tävlar söndagen den 6 november.
Tävlingstiderna är ännu inte fastställda. Coach på tävlingen är förbundskapten Sally Conway.

Tävlingen går att följa live på live.ijf.org.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Marina Mayorova.