Anna Bernholm gör comeback på VM efter skadan

På måndag den 10 oktober startar VM i judo för svensk del i Tasjkent, Uzbekistan. Sverige ställer upp med två tävlande; rutinerade Anna Bernholm som är tillbaka efter den knäoperation hon genomgick efter OS, och framtidslöftet Ida Eriksson som gör sitt första världsmästerskap på seniornivå.

Det är två starka kort vi skickar till VM. Även om Anna och Ida har haft ganska skilda förberedelser inför VM kan de båda vara med att konkurrera om framskjutna placeringar och därmed även samla värdefulla OS-kvalpoäng, säger landslagschef Robert Eriksson.

Ida Eriksson, som debuterade i seniorlandslaget i år, har börjat närma sig toppen i -70-kilosklassen efter bland annat en imponerande sjundeplats på EM i våras, där hon slog ut den regerande världsmästaren Barbara Matic från Kroatien. EM Bulgarien i april var Erikssons första mästerskap på seniornivå och resultatet visar att hon har kapacitet att slå de allra bästa. På måndag kliver 24-åriga Eriksson upp på mattan i sitt första världsmästerskap på seniornivå.

Eriksson får sällskap på VM av den desto mer rutinerade Anna Bernholm som gör comeback på tävlingsmattan efter sin korsbandsoperation. Bernholm skadade knät allvarligt innan OS men då det inte fanns utrymme för att hinna med operation och rehabilitering innan OS sköts operationen upp och Bernholm tävlade på OS utan korsband. Direkt efter tävlingarna i Tokyo genomgick Bernholm en knäoperation och nu är hon tillbaka och redo att tävla igen. 

Bernholm och Eriksson tävlar i -70-kilossklassen, vilket är den viktklass för damer med flest deltagare i mästerskapet.

Anna Bernholm och Ida Eriksson är båda uppväxta i Molkom, Värmland, och har därefter gått på judogymnasiet i Lindesberg och tillhör idag Frövi Judoklubb.

Hoppas på en större trupp till VM 2023

Efter OS valde flera av de rutinerade i truppen att sluta eller ta en paus, men förhoppningen är att truppen ska växa till nästa år.

Tyvärr så har inte återväxten varit tillräckligt stark efter OS förra året och därmed blir det en mindre trupp till årets VM, men förhoppningen att vi till VM 2023 ska kunna ha fler aktiva som redo att tävla på den här nivån, konstaterar Robert Eriksson. 

Svenskarnas tävlingstider

Anna Bernholm och Ida Eriksson tävlar på måndag 10 oktober i -70-kilosklassen. Uttagningsrundorna startar kl. 07.00 och finalblocket startar kl. 14.00 svensk tid. Tiderna är preliminära. Förbundskapten Sally Conway är med som coach.

Tävlingen går att följa live på live.ijf.org.

Skribent: Kristin Johansson.