Tova Granberg och Lukas Roswall tilldelas elitidrottsstipendium

Tova Granberg och Lukas Roswall är två av 50 elitaktiva som tilldelats Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium på 50 000 kr för sin satsning på elitidrott kombinerat med studier på eftergymnasial nivå.  

Den 19 september offentliggjorde Svenska Riksidrottsförbundet vilka som blev 2022-2023 års elitidrottsstipendiater. Med på listan finns judoutövarna Tova Granberg från Judoklubben Aktiv och Lukas Roswall från Lidköpings Budoklubb.

Tova Granberg och Lukas Roswall är två av framtidshoppen inom svensk judo. De ingår i Svenska Judoförbundets landslagsverksamhet med siktet inställt på OS i Los Angeles 2028. Både Tove och Lukas har flyttat ner till Malmö för att kunna kombinera sin elitsatsning i judo på det nationella elitcentret med studier vid Malmö universitet.

Tova Granberg är regerande svensk mästare i judo, både i seniorklassen och juniorklassen. Dessförinnan har hon mängder av SM-guldmedaljer både som junior (U21) och kadett (U18). Under året har hon även visat framfötterna på den internationella scenen där hon bland annat har kommit trea vid junioreuropacupen i Prag och femma vid junioreuropacupen i Banja Luka. Under hösten har Tova börjat studera Idrottsvetenskap vid Malmö universitet. Det här är första gången Tova tilldelas Elitidrottsstipendiet.

Lukas Roswall är även han regerande svensk mästare i judo, både som senior och junior. Även han har tävlat en del internationellt är den av de svenska juniorerna som lyckats bäst internationellt under året med två bronsmedaljer, en från junioreuropacupen i Lignano och en från junioreuropacupen i Banja Luka. Lukas har under hösten börjat studera det treåriga programmet Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering vid Malmö Universitet. Det här är första gången Lukas tilldelas Elitidrottsstipendiet.

Fakta om Elitidrottstipendium 2022–2023

• Antal sökande var 373 idrottare från 56 olika specialidrottsförbund.
• Av de sökande var 186 män (50 procent) och 187 kvinnor (50 procent).
• 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut.
• Stipendiaterna är från 32 specialidrottsförbund och 38 olika idrotter.
• 27 stipendiater är kvinnor (54 procent) och 23 är män (46 procent).
• Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola

Värt att notera är att sammansättningen av årets vinnare är mer jämställd än på länge.

– Det är intressant att vi har fler killar i lagidrotter som väljer att kombinera idrott med studier även om det är vanligare med lön och högre löner inom manlig elitidrott. Det tyder på att fler har fått upp ögonen för möjligheten till dubbla karriärer med en civil karriär efter elitidrotten, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef elitidrott Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Om Elitidrottsstipendiet

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Dino Šečić.