Sveriges trupp till EM i judo för synskadade

Nicolina Pernheim Goodrich och Oscar Widegren i blå judodräkter står bredvid varandra på träningsmattan.

Nicolina Pernheim Goodrich och Oscar Widegren på träningsmattan inför EM för synskadade 2022. Foto: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté. 

I helgen avgörs judo-EM för synskadade i Cagliari, Italien. Sveriges trupp består av rutinerade paralympiern Nicolina Pernheim Goodrich, som bland annat har tre EM-guld på meritlistan, och Oscar Widegren som har tagit ett junior-VM-guld och ett junior-EM-brons. Målet är medalj och i och med den nya klassindelningen, med en egen klass för blinda, tävlar de på mer rättvisa villkor och har bättre chanser än vid tidigare mästerskap.

Det har gått bra för både Nicolina och Oscar i år. Vid den senaste tävlingen, Grand Prix i Brasilien i juli, tog Nicolina guld och Oscar brons. Det gör att vi naturligtvis hoppas att vi får med oss två medaljer hem även från EM, säger förbundskapten Martin Pernheim.

Första europamästerskapet med den nya synklassindelningen

Inför den nya kvalificeringsperioden till Paralympics trädde en ny klassindelning i kraft. Den nya indelningen innebär att det nu finns två synklasser, en för blinda och en för de med synnedsättning men som ändå har viss syn. Tidigare tävlade alla synskadade mot varandra oavsett grad av synnedsättning, vilket har inneburit en klar nackdel för de som är blinda. EM är den första tävlingen där det finns möjlighet att ta kvalpoäng till Paralympics i Paris 2024 och också det första internationella mästerskapet med de nya synklasserna.

För Nicolina och Oscar, som båda är båda blinda, är den nya synklassen efterlängtad då det ger dem möjlighet att tävla på mer rättvisa villkor. Båda tävlar nu i den nya klassen J1. I och med den nya synklassindelningen har även viktklasserna justerats. Det innebär att Nicolina och Oscar har behövt gå upp en viktklass; Nicolina från -63 kg till -70 kg och Oscar från -81 kg till -90 kg.  

Svenskarnas tävlingstider

Både Nicolina Pernheim Goodrich, J1 -70 kg, och Oscar Widegren, J1 -90 kg, tävlar lördag 3 september. Grundomgången startar kl. 10:00. Finalpasset startar kl. 16:30.

Tävlingen livesänds via Internationella blindsportsförbundets, IBSAs, officiella Youtube-kanal och Facebook-sida.

Bilder

Sveriges Paralympiska Kommitté har en fotograf är på plats på mästerskapet. Bilderna kommer att läggas upp på deras Flickr-konto kontinuerligt med fri användning. Ange fotograf: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté. 

Fakta om de tävlande

Namn: Nicolina Pernheim Goodrich
Klass: J1 -70 kg
Klubb: Göteborgs judoklubb
Ort: Göteborg
Födelseår: 1991
Började med judo: Som 4-åring.
Meriter: EM-guld 2013, 2011 och 2009 samt EM-brons 2019.
Paralympics: Tokyo 2021 (7:a), Rio de Janeiro 2016 (5:a), London 2012 (7:a) och Beijing (5:a) 2008.
Guld på Grand Prix, Brasilien 2022, brons på World Games 2019 och 2015.

Namn: Oscar Widegren
Klass: J1 -90 kg.
Klubb: Ekerö Judoklubb
Ort: Stockholm
Födelseår: 1999
Började med judo: Som 11-åring.
Meriter: Junior VM-guld 2013, Junior-EM-brons 2017.
Brons på Grand Prix, Brasilien 2022, brons på All-Japanese Visual Impaired Judo Championships 2019.

Skribent: Kristin Johansson.