Blixtrande snabbt EM-guld till Nicolina Pernheim Goodrich

EM-guld till Nicolina Pernheim Goodrich. Foto: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté.

Vid årets IBSA EM i Cagliari fick äntligen Nicolina Pernheim Goodrich, Göteborgs Judoklubb, tävla mot helt jämbördiga, och då var hon helt i en klass för sig. De tre matcherna tog totalt 1 min och 20 sekunder i matchtid innan Pernheim Goodrich kunde stå med EM-guldet runt nacken. Det var Pernheim Goodrichs fjärde EM-guld.

Mäkta imponerande, så kan Nicolina Pernheim Goodrichs insats vid IBSA EM sammanfattas. Vid sina tre tidigare EM-guld har Pernheim Goodrich fått tävla mot judoka med skiftande synnedsättning, samtidigt som hon själv är blind. När nu Pernheim Goodrich endast mötte andra blinda, var hon totalt överlägsen.

Första matchen mot turkiska Esmer Taskin gav benkastet o-uchi gari waza-ari (poäng) direkt och följdes upp nere i mattan med en fasthållning av Pernheim Goodrich, ännu en waza-ari, vilket betyder ippon (full poäng). Allt detta på blott 20 sekunder.

Den andra matchen, mot Matilde Lauria från Italien, blev en kopia; om än med ett annat benkast, ko-uchi gari. Då hann klockan gå till 26 sekunder innan domaren förkunnade ippon till Pernheim Goodrich.

Den avslutande tredje matchen mot Theodora Paschalidou, Grekland, blev den minst korta. Den här gången fick Pernheim Goodrich inte läget nere i mattan. Så då blev det istället två ko-uchi gari som gav de två waza-ari som ledde till ippon efter 34 sekunder. Därmed var EM-guldet säkrat; Pernheim Goodrichs fjärde guld och totalt 6:e EM-medalj.

Sveriges Paralympiska Kommitté har en fotograf är på plats på mästerskapet. Bilderna finns på deras Flickr-konto kontinuerligt med fri användning. Ange fotograf: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté. 

Nicolina Pernheim Goodrich i vitt med fasthållning på Esmer Taskin. Foto: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté.

Skribent: Christer Löfgren.