A-judo-seminarium i Rumänien

Svensk judo ligger i absolut framkant i världen vad gäller A-judo (anpassad judo), dvs judo för personer med intellektuell funktionsnedsättning. En stor anledning till det är Tomas Rundqvist och hans hängivna och långsiktiga arbete inom A-judon. Tomas är en eftertraktad utbildare och föreläsare och blir ofta tillfrågad av både Internationella judoförbundet (IJF) och andra nationsförbund att hjälpa dem att utveckla deras A-judo. I slutet på augusti var han inbjuden av Rumänska judoförbundet för att hålla ett seminarium om A-judo för deras tränare.

Läs Tomas Rundqvist egna ord om seminariet:

Den 18-21 augusti var jag tillsammans med min holländske kollega Tycho van der Werff, inbjudna av Rumänska Judoförbundet, till Suceava i Rumänien. Vi höll ett seminarium för ett 30-tal rumänska tränare. Det blev både prat och en massa judo på mattan.

Det handlade om allt ifrån hur och varför vi lär ut judo till våra elever inom A-judon, både i ’vanlig’ form och som kata, till hur judon hjälper till att få hjärna och kropp att börja samarbeta. Vi gick igenom tävlingsregler och hur de är anpassade till våra utövare och varför.

Under de 2 långa dagarna som seminariet varade, avhandlades flera olika ämnen förutom judon. Från en organisation kom en mamma som berättade om vad judon betyder för hennes barn med Downs syndrom. En fysioterapeut visade hur han i en skola tränar elever i balans och rumsuppfattning. Vi fick även en demonstration i japansk massage, liknande Shiatsu.

Det blev en massa ’prova-på’ för alla deltagare, allt från ’gamla polkagrisar’ till gul-bältade A-judo-flickor från en deltagande klubb.

Publicerat av: Kristin Johansson.
Foto: Lena Sterea.