Guld till Ingrid Nilsson på ungdoms-OS

Ingrid Nilsson i vit judodräkt sträcker armarna ut åt sidan i en segergest.

Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem guld i -70-kilosklassen vid Europaungdoms-OS (EYOF) i slovakiska Banská Bystrica. I och med segern blev Ingrid Nilsson historisk som den första svenska judokan någonsin att ta ett guld på Europaungdoms-OS.

Ingrid Nilsson, vanligtvis tävlande för Frövi JK, gick som tåget under Europaungdoms-OS. Hon inledde tävlingen övertygande genom att besegra både rumänskan Hanna Balogh och turkiskan Ecem Baysug på Ippon (full poäng). Mot turkiskan vann hon efter bara 48 sekunder!

I semifinalen fick hon lite mer motstånd när hon ställdes mot hemmanationens Nika Koren. Trots slovenskans stora publikstöd lyckades Nilsson få in ett kast som gav waza-ari (halv poäng) med bara minuten kvar av matchen. Nilsson lyckades hålla poängen tiden ut vilket gjorden henne klar för final.

I finalen ställdes Ingrid Nilsson mot Elena Dengg från Österrike, som precis som Nilsson tog brons på U18-EM 2019. Som så många gånger tidigare under dagen var svenskan snabb med att avgöra matchen. Ett misstag från österrikiskan gjorde att Nilsson kunde kontra och efter bara 40 sekunder stod Ingrid Nilsson som segrare!

Guldet gör Ingrid Nilsson historisk som den första att vinna guld vid Europaungdoms-OS i judo!

Sveriges andra judoka, Alfred Velut, åkte tyvärr ut redan i första omgången i -90 kilosklassen.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Carlos Ferreira.