U18-EM-guld till Tara Babulfath

Tara Babulfath i vit judodräkt och brunt bälte går över judomattan på en tävling.


Tara Babulfath på väg mot EM-guldet. Foto: Carlos Ferreira, EJU.

Vi har lovande återväxt inom svensk judo. Idag klev 16-åriga Tara Babulfath från Tyresö upp i sin andra raka final på U-18 EM. Förra året blev det ett silver i -44 kg, idag erövrade Babulfath guldet i -48 kg genom att besegra den regerande mästarinnan i -48 kg, Aydan Valiyeva från Azerbajdzjan.

Tara Babulfath har haft en bra start i sin nya viktklass, -48 kg, och inledde dagens U-18 EM som förstaseedad. Hon stod över första omgången och visade sedan att hon för den svenska traditionen med att vara stark och teknisk nere i mattan vidare. Både ukrainska Yuliia Shtefaniak och tyska Tabea Nika Mecklenburg fick sitta fast i olika fasthållningar i 20 sekunder när Babulfath vann de två matcherna på ippon (full poäng).

I semifinalen hade fjärdeseedade fransyskan Alyssia Poulange så svårt för Babulfath att hon drog på sig tre shido (varningar) och blev därmed diskvalificerad.

Finalmotståndare blev andraseedade azerbajdzjanskan Aydan Valiyeva, regerande U18-mästarinna i -48 kg och J-EM-silvermedaljörska i viktklassen. Det var dock Babulfath som dominerade från start med en energirik judo, utan att få till det som krävdes för poäng. Till slut hängde dock inte Valiyeva med, en fint framåt direkt följt av benkastet o-uchi gari gav waza-ari (poäng) med blott 32 sekunder kvar. Valiyeva hade sedan inte ork till en slutforcering utan Babulfath kunde avsluta matchen kontrollerat och erövra EM-guldet.

Skribent: Christer Löfgren.
Publicerat av: Kristin Johansson.