Special Olympic games i Malmö

Deltagare vid Special Olympic games. Foto: Magnus Nilsson.

Den 16-19 juni genomfördes Special Olympic games i Malmö. Det är Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Svensk judo hade 47 judoka med i tävlingen.

Under Special Olympic games i Malmö deltog närmare 1 000 deltagare från hela landet i tävlingar i tolv olika idrotter. Utöver själva tävlingarna bjöd evenemanget även på storslagen invigningsceremoni, med artister som Panetoz och The Mamas, samt kringaktiviteter för hela familjen med utgångspunkt från Stadionområdet i Malmö.

Judotävlingen genomfördes Baltiska hallen, i Svensk Judos nationella elitcenter. Totalt deltog 47 judoka från följande klubbar:

14 aktiva från IK Södra
11 aktiva från Staffanstorps JK
8 aktiva från Frövi Judo
5 aktiva från IK Västra Mölndal
4 aktiva från Kumla kampsportsförening
4 aktiva från Västerås JK
1 aktiv från Karlskrona Judoklubb.

Kval till Special Olympic games

För några av idrotterna, däribland judo, var Special Olympic games även en kvaltävling till Special Olympic world games i Berlin 2023. Det är världens största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vilka som blir uttagna till Berlin kommer att presenteras senare i år.

Ambassadören och förebilden Mike Malmer graderade till svart bälte

Under lördagens divisionering på Special Olympic games graderade en överraskad Mike Malmer till 1 dan som tack för allt han gjort för A-judon, som ambassadör för Special Olympics och för judon i stort.

Mike Malmer graderade till 1 dan. Foto: Parasport Sverige.
Special Olympic games är mer än bara idrott

Syftet med Special Olympic games är att ge personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet att tävla utifrån sina egna förutsättningar. Men evenemanget är också viktigt för att skapa en inkluderande idrottsrörelse, bidra till gemenskap och för att nå ut till fler personer med funktionsnedsättning.

Börja träna – idrott för personer med funktionsvariationer

Många personer med intellektuell funktionsnedsättning har svårare att uppnå god hälsa än de utan funktionsnedsättning och har större risk att drabbas av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ2, övervikt m.m. Genom träning och fysisk aktivitet kan många av dessa sjukdomar förebyggas.

Judo är en tränings- och tävlingsform som passar för personer som har rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning. På vår sida om parajudo och anpassad judo hittar du information om judo för personer med funktionsnedsättningar.

För att börja träna, ta kontakt med närmaste judoklubb för fråga om de erbjuder en passande träning. På webbplatsen ParaMe kan du även söka efter judoklubbar som erbjuder träning för personer med funktionsnedsättningar. Där finns utförlig information om många olika idrotter samt kontaktuppgifter till idrottsklubbar som erbjuder träning för personer med funktionsnedsättningar.

En glad Carolina Gustafsson, IK Södra, springer över mattan. Foto: Parasport Sverige.
För judoklubbar som är intresserade av Anpassad judo (A-judo)

Är ni en judoklubb som är intresserad av att veta mer om hur ni kan engagera er och hålla i träningar för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Ta i så fall kontakt med Tomas Rundqvist för mer information och hjälp: tomas.rundqvist@judo.se, 076-322 19 99.

Är ni en klubb som vill ta emot nya aktiva som har en funktionsnedsättning, men inte finns med i kontaktlistan på parame.se, registrera er här.

Bilder från Special Olympic games

Bilder från tävlingen finns att hitta på följande sidor:
Magnus Nilssons bilder: https://www.flickr.com/photos/144776773@N08/albums
Parasport Sveriges bilder: https://www.flickr.com/photos/parasportse/albums

Reportage och inslag om judo på Special Olympic games

Judokan Mike Malmer tävlar i Special olympics, SVT 2022-06-19

Inslag från Special Olympics games i SVT Sportnytt, SVT 2022-06-17

Paraidrottens främsta affischnamn på plats i Malmö, SVT 2022-06-16

Över tusen tävlande i Special Olympic games, TV4 Nyhetsmorgon 2022-06-09

Skribent: Kristin Johansson.