Uttagning till sommarens mästerskap för U18

Ingrid Nilsson (i blått) tog guld vid senaste europacupen i Coimbra, Portugal den 29 maj. I sommar kommer hon att representera Sverige vid både U18-EM och Europaungdoms-OS. Foto: Miguel Galhardas.

Efter en framgångsrik vinter och vår för Svensk Judos U18-trupp är det nu dags för sommar och mästerskapssäsong. Hela tre mästerskap väntar mellan juni och augusti: EM, Europaungdoms-OS (EYOF) och VM. Nu publiceras de uttagna till de två första mästerskapen; EM och EYOF.

Det är med stor glädje vi kan presentera de två första uttagningarna, där EM i Porec i Kroatien blir först ut för att sedan några veckor senare följas upp med EYOF i Banská Bystrica i Slovakien, säger Robert Eriksson, High Performance Director i Svenska Judoförbundet.

Uttagning till U18-EM

Årets U18-EM i judo kommer att arrangeras den 23-25 juni i Porec, Kroatien.

Sveriges trupp till U18-EM:

  • Tara Babulfath, Stockholms Judoklubb
  • Ingrid Nilsson, Frövi Judoklubb
  • Alexander Mårlöv, Stockholms Judoklubb
  • Alfred Velut, Lugi Judoklubb (skadad*)

Uttagning till Europaungdoms-OS (EYOF)

Den 16:e upplagan av den europeiska ungdomsolympiska sommarfestivalen kommer att arrangeras i slovakiska Banská Bystrica, 24-30 juli. Europaungdoms-OS, eller European Youth Olympic Festival som det heter på engelska, brukar förkortas till EYOF. Tävlingen skulle ursprungligen ha arrangerats i Košice 2021, men både ekonomi och pandemi gjorde att tävlingarna flyttas till i år och med Banská Bystrica som arrangörsstad. Totalt är 48 länder inbjudna att delta i 10 olika idrotter där Sverige kommer delta i 7 av dessa.

Svensk Judos trupp till Europaungdoms-OS (EYOF):

  • Ingrid Nilsson, Frövi Judoklubb
  • Alfred Velut, Lugi Judoklubb (skadad*)

Samtliga aktiva har under året presterat fina resultat på en jämn nivå så det ska bli spännande att följa deras prestationer på mästerskapen. Förhoppningsvis så får de med sig många bra erfarenheter och upplevelser som kan motivera dem i deras fortsatta satsning som U21 och senior, kommenterar Robert Eriksson. 

*Alfred Velut skadade sig vid den senaste europacupen i Coimbra, Portugal i slutet på maj och kommer tyvärr inte att komma till start på U18-EM. Huruvida han kommer att vara återställd till Europaungdoms-OS/EYOF är dagsläget för tidigt att säga.

Sommarens mästerskap för kadetter (U18):

  • 23-25 juni, U18-EM i Porec, Kroatien
  • 24-30 juli, EYOF i Banská Bystrica, Slovakien
  • 24-27 augusti, U18-VM i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina.

Sveriges trupp till VM i Sarajevo kommer att presenteras i början på sommaren.

Alfred Velut (i vitt) är uttagen till både U18-EM och Europaungdoms-OS. En skada sätter dock stopp för start på EM. Foto: Gabi Juan.
Tara Babulfath (i blått) tog silver vid U18-EM 2021. Foto: Anna Zelonija.
Alexander Mårlöv (i blått) är uttagen till U18-EM. Foto: Georgiana Zgorcea.