Mike Malmer vann pris på Svenska Parasportgalan

Mike Malmer iklädd svart kostym håller i blommor och ett diplom.

Fredagen den 6 maj prisades de bästa prestationerna och de största eldsjälarna inom svensk parasport från det senaste året. En av vinnarna var judokan Mike Malmer från Västerås Judoklubb som vann priset Årets prestation inom Special Olympics. Mike Malmer blir därmed den första judokan att vinna ett pris vid Svenska Parasportgalan.

Juryns motivering:

Mike Malmer är allt som en förebild ska vara. Hans prestation är inte bara på idrottsplanen, utan även utanför. Han ser och lyfter andra, han vågar testa nya idrotter – allt ifrån konståkning till snöskolöpning – och han sprider en positiv känsla omkring sig. Det är precis vad Special Olympics handlar om. Mike Malmer är en person som får andra att växa genom den kärlek och tro han visar dem. En sann förebild.

Svenska Parasportgalan infördes 2017. Sedan dess har svensk judo haft judoka nominerad varje år, utom ett, dock utan vinst. Men i år vände det! På årets parasportgala fick äntligen Mike Malmer från Västerås Judoklubb ta emot priset Årets prestation inom Special Olympics. Mike har varit nominerad i samma kategori tre gånger tidigare; 2019, 2020 och 2021.

Mike Malmer är stor inom A-judon och har deltagit på flera mästerskap och tog bland annat silver vid Special Olympics i Abu Dhabi 2019. Han är även en god ambassadör för paraidrotten i stort och var bland annat med i dokumentärserien ”Heja Sverigelaget!” som sändes i SVT 2020. En dokumentärserie om hur det är att leva med funktionsvariation och hur viktigt idrotten kan vara för att må bra. I serien fick tittarna följa Mike och tre andra paraidrottare under förberedelserna inför Special Olympics i Abu Dhabi. Serien går fortfarande att titta på här.

Även judokan Amanda Orrbo från Frövi JK var nominerad i samma kategori – Årets prestation inom Special Olympics.

Läs mer:

Mike Malmer har fått pris på Parasportgalan: ”Roligt att inspirera och visa att man kan”, SVT, 6 maj 2022.

Västeråsaren Mike Malmer prisad på Parasportgalan, Sveriges radio, 7 maj 2022

Vinnarna på Svenska Parasportgalan 2022, Parasport Sverige, 6 maj 2022.

Mer information om anpassad judo (A-judo) och parajudo.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Foto: Karl Nilsson/Svenska Parasportförbundet