Två judoka nominerade till Svenska Parasportgalan 2022

När det nu har blivit dags att hylla de främsta prestationerna och förebilderna inom svensk parasport finns två judoka bland de nominerade. Amanada Orrbo och Mike Malmer är båda nominerade i kategorin Årets prestation inom Special Olympics och har möjlighet att ta hem priset under Svenska Parasportgalan 2022 den 6 maj.

Svenska Parasportgalan infördes 2017. Sedan dess har svensk judo haft judoka nominerad varje år, utom ett. Dock utan vinst ännu, men i år kanske trenden vänder?! I år är nämligen Mike Malmer och Amanda Orrbo två av de tre nominerade i kategorin Årets prestation inom Special Olympics.

Mike har varit nominerad i samma kategori, Årets prestation inom Special Olympics, tre gånger tidigare, 2019, 2020 och 2021. Amanda har varit nominerad i kategorin Årets nykomling 2019 och 2020.

Parasportförbundets motiveringar till Årets prestation inom Special Olympics för Amanda och Mike:

Amanda Orrbo, Frövi Judo

Ort: Lindesberg
Amanda Orrbo är en kämpe som har flera medaljer i bagaget. Hon är även aktiv som hjälptränare och inspirerar andra med mottot att “även om man har en intellektuell funktionsnedsättning så kan man bidra”. Som första elev med funktionsnedsättning var Amanda Orrbo integrerad i judogymnasiet och hon är en tjej som aldrig ger upp.

Mike Malmer, Västerås Judoklubb

Ort: Västerås
Mike Malmer är allt som en förebild ska vara. Hans prestation är inte bara på idrottsplanen, utan även utanför. Han ser och lyfter andra, han vågar testa nya idrotter – allt ifrån konståkning till snöskolöpning – och han sprider en positiv känsla omkring sig. Det är precis vad Special Olympics handlar om. Mike Malmer är en person som får andra att växa genom den kärlek och tro han visar dem. En sann förebild.

Alla priser och nomineringar hittar du här.

Mer om Parasportgalan samt tidigare års nominerade och vinnare hittar du här.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Manuel Santos och Jonathan Fagerhill.