Sveriges trupp till EM

Tommy Macias (i vitt) har tagit medalj vid fyra av de fem senaste europamästerskapen. Foto: Carlos Ferreira.

Det blir en liten trupp som representerar Sverige på EM i Sofia 29 april – 1 maj. På grund av generationsskifte samt skador i landslaget kommer endast två aktiva delta på EM – den rutinerade Tommy Macias som jagar medalj i sin nya viktklass – 81 kg och nykomlingen Ida Eriksson, – 70 kg, som gör sitt första internationella mästerskap på seniornivå. EM i Sofia blir också det första mästerskapet i blågult för den nya förbundskapten Sally Conway som tillträdde sin tjänst i januari i år.

Då vi står inför ett generationsskifte, där den yngre generationen ännu inte riktigt har kommit upp på nivån för att vara med på EM så blir det, trots en liten trupp, en bra mix mellan rutin och nytt i form av Tommy som är etablerad i EM-sammanhang och Ida som gör sitt första EM efter en bra inledning under året, säger Robert Eriksson, High Performance Director på Svenska Judoförbundet.

Rutinerade Tommy Macias är en mästare på mästerskap. 29-åringen har bland annat fyra EM-medaljer sedan tidigare, varav ett guld från EM/Europeiska spelen i Minsk 2019, och i juni 2021 tog han Sveriges första VM-silver i judo på herrsidan, då i -73 kg. Efter OS i Tokyo har Macias valt att gå upp en viktklass och i år jagar han ytterligare en EM-medalj, men i den nya viktklassen -81 kg.

Stockholmssonen Tommy Macias startade sin judokarriär i Saltsjö Judoklubb. Sedan några år tillbaka bor och tränar han i Köpenhamn.

Ida Eriksson har varit framgångsrik internationellt på juniorsidan, med bland annat en bronsmedalj från U23-EM 2020. Hon har tillhört Sverigeeliten under flera år och har tre SM-guld på meritlistan. I år tar 23-åriga Eriksson klivet upp i landslaget och gör under EM sitt första internationella mästerskap på seniornivå, efter stabila insatser vid internationella tävlingar under hösten 2021 och våren 2022.

Ida Eriksson kommer liksom Anna Bernholm från den lilla värmländska orten Molkom, har gått på judogymnasiet i Lindesberg och tillhör Frövi Judoklubb. Numer bor Eriksson i Malmö och tränar vid det nya nationella elitcentret för judo.

Ida Eriksson (i vitt) vann brons på U23-EM 2020. Nu gör hon sitt första internationella mästerskap som senior. Foto: Gabi Juan.

Anna Bernholm, som också är uttagen i landslaget, kommer inte att delta på EM. Hon är ännu inte tillbaka efter sina operationer av knä och fot som hon genomgick efter OS i Tokyo. Förhoppningen är att hon ska kunna vara med på VM till hösten. 

Vi håller fortfarande på att bygga upp den framtida gruppen i en långsiktig satsning och i takt med att den går framåt, samt att några aktiva som är borta på grund av skador är tillbaka, så kanske vi förhoppningsvis har en större trupp på VM till hösten och framför allt på mästerskapen under 2023 och framåt, kommenterar Robert Eriksson.

Svenskarnas tävlingstider:

Både Ida Eriksson, -70 kg, och Tommy Macias, -81 kg, tävlar lördag 30 april.
Uttagningsrundorna startar kl. 09.00 och finalblocket startar kl. 15.00 svensk tid. Tiderna är preliminära.

Tävlingen går att följa här.