Så gick SM 2022

Två killar i judodräkt står på judomattan. Den ena har krokat sitt ben runt den andra och försöker fälla honom.

Isac Ripsäter och Olle Hermodsson bjöd på spännande underhållning när de möttes i både finalen för U21 och i finalen för seniorer i 66-kilosklassen. Under lördagen drog Olle det längsta strået och vann guldmedaljen i seniorklassen men under söndagen tog Isac revansch och knep åt sig guldet i U21. Foto: Alf Tornberg.

Under helgen 2-3 april fylldes läktarna till bredden i Medley Ramdalen sportcenter i Oxelösund när SM i judo 2022 skulle avgöras. Under helgen kom rekordmånga tävlande från hela landet till Oxelösund för att göra upp om medaljerna i ålderskategorierna U18, U21, senior och veteran. Det blev en lyckad tävlingshelg och publiken bjöds på många spännande matcher.

Att det var dags för SM i judo i Oxelösund gick nog ingen förbi som passerade den lilla Sörmländska orten. Längs motorvägen stod en stor digital skylt som upplyste bilförarna om mästerskapet och i en rondell intill arenan stod en kastdocka iklädd judodräkt och visade vägen mot arenan. Väl på plats välkomnades besökarna in till arenan via en stor uppblåsbar portal.

I år deltog 342 personer på det indivuduella svenska mästerskapet i judo, vilket är det största deltagandet på många år, om man bortser från de år SM har gått i Stockholm som är det största judodistriktet. Trots förra årets uppehåll på grund av pandemin, syns en tydlig uppåtgående trend vad gäller deltagarantalet på SM (se statistik här).

Årets mästerskap arrangerades av Oxelösunds Judoklubb, som med kort varsel fått hoppa in som tävlingsarrangör efter att tävlingen tvingats flytta från Stockholm. Senast klubben arrangerade ett individuellt SM var 1990 (senior-SM) och 1991 (junior-SM). Trots den korta framförhållningen på bara några månader lyckades Oxelösunds Judoklubb genomföra ett riktigt bra evenemang som lovordades av många. Klubben har god erfarenhet av att arrangera större judotävlingar och har varje år under 50 års tid arrangerat tävlingar i Ramdalens sportcenter. Årets svenska mästerskap blev klubbens 50-årsjubileum som tävlingsarrangör i Ramdalens sportcenter!

Några bilder från SM 2022

Bilder från SM 2022

Du får gärna använda bilderna från Svenska Judoförbundets fotografer. Innan du delar bilderna, läs igenom den här informationen. Observera att fotograf alltid ska anges där det är möjligt.

Bilder från SM 2022 kommer att laddas upp i den här mappen under veckan.

Resultat från SM 2022

Samtliga resultat från SM 2022 finns att se här.

SM 2023 i Stockholm

Den 4-5 februari kommer SM i judo 2023 att arrangeras i Eriksdalshallen i Stockholm, på samma plats som mästerskapet var tänkt att hållas i år innan det behövde flyttas.

Skribent: Kristin Johansson.