Ida Eriksson besegrar världsmästarinnan i sin EM-debut

Ida Eriksson (i vitt) från en tidigare tävling. Foto: Gabi Juan.

I sin senior EM-debut klev 23-åriga Ida Eriksson från Molkom rakt in i eliten. Efter en inledande seger väntade den regerande världsmästarinnan, världsettan Barbara Matic från Kroatien. En helt orädd, stark och respektlös Eriksson utmanade mästarinnan som inte hade något motmedel. Det var också Eriksson som stod för slutforceringen och i matchens allra sista sekunder kom segerkastet, waza-ari (poäng) till Eriksson och kvartsfinal säkrad. Därefter blev det tyvärr stopp för Eriksson, men en imponerande debut – blir summeringen.

Vid årets EM-judo stod vårt två-judoka landslag för en blandad insats under den sedan årsskiftet nya förbundskaptenen Sally Conway, som själv har såväl EM, VM som OS-medaljer 2016-2019.

EM-debuterande Ida Eriksson, som har ett U23-EM brons från 2020, har klivit in som ett framtidshopp i -70 kg, där nu rehabiliterande Anna Bernholm har imponerat sedan 2016.

Idag inledde Eriksson mot brittiska Katie-Jemima Yeats-Brown där Eriksson satte massiv press och hotade brittiskan nere i mattan. Det var poänglöst efter full tid, därefter tog det 7 sekunder i förlängningen innan brittiskan bjöds på en rejäl flygtur, ippon (full poäng) till Eriksson.

I andra omgången väntade förstaseedade världsmästarinnan och världsettan Barbara Matic, Kroatien, och Eriksson imponerade stort. Det blev en helt jämn match, där varken Eriksson eller Matic hittade det rätta läget och bådas attacker blev resultatlösa. Eriksson drog visserligen på sig två (shido), men lät inte det störa när hon satte in slutforceringen sista halvminuten. Med två sekunder kvar kom uchi mata-kastet som gav Eriksson waza-ari (poäng) och matchvinst.

Därefter lyckades Eriksson inte komma upp i samma nivå i kvartsfinalen mot nederländska Jaeger. I återkvalet blev sedan tvåfaldig europamästarinna Pinot från Frankrike för svår.

Summerat dock en strålande EM-debut som lovar mer. Det är en mycket nöjd förbundskapten som konstaterar att Ida stod för en ”brilliant prestation” idag. Conway fortsätter:

Ida var stark, fokuserad och tydlig i sin judo, och höll sig till planen i varje match. Att bli 7:a på sitt första EM och på vägen fram besegra den regerande världsmästarinnan är väldigt bra!

Och Conway ser ljust på framtiden,

Vad jag är riktigt nyfiken på är vad en fortsatt hård satsning och att hon gör det hon gör bra ännu bättre och mer kan leda till.                         

VM-silvermedaljören 2021 och fyrfaldige EM-medaljören i -73 kg Tommy Macias fortsätter sin kamp för att acklimatisera sig i sin nya viktklass -81 kg. Nu blev det tidigt respass.

Skribent: Christer Löfgren.
Publicerat av: Kristin Johansson.