Ansök om elitidrottsstipendium

Nu går det att söka Elitidrottsstipendiet från RF och Svenska Spel. Stipendiet är på 50 000 kr och riktar sig till aktiva som vill kombinera elitidrott med studier efter gymnasiet. För att kunna söka stipendiet ska den aktiva studera på minst halvfart på högskola/universitet och vara på landslagsnivå (junior-senior) i sin idrott.

Genom elitidrottsstipendiet hoppas RF och Svenska spel kunna skapa goda förutsättningar för landslagsutövare så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Syftet med stipendiet är kunna ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären. 

Förra året var Ida Eriksson och Alexander Dahlin från svensk judo två av de idrottare som fick ta emot Elitidrottsstipendiet.

Det här ingår i stipendiet:

  • Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till 50 aktiva.
  • Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.
  • Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan.
  • Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).
  • Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.

Som sökande måste du:

  • vara på (svensk) landslagsnivå (junior-senior) inom din idrott och haft landslagsuppdrag de senaste två åren*
  • kombinera elitidrott med studier på eftergymnasial nivå
  • studera på minst halvfart under stipendieåret (september–juni), motsvarande 30 hp över två terminer på studier på högskola/universitet.

Stipendiet kan erhållas max tre år i följd och max fem gånger totalt.

Ansökan:

Ansökningsperioden för 2022 är mellan den 1 februari och den 2 maj.

Läs mer om Elitidrottsstipendiet på RF:s webb.

 Ansök genom att fylla i ansökningsformuläret här.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Adobe Stock.