Tommy Macias satsar vidare i ny viktklass

Tommy Macias i blå judodräkt ler och visar tummen upp.

Tommy Macias under VM 2021. Foto: Garbriela Sabau.

I helgen, 29-30 januari, är det dags för Grand Prix i Almada, Portugal. Sverige ställer upp med VM-tvåan från i fjol Tommy Macias och nykomlingen Emil Mattsson. För Tommy Macias är det den första tävlingen efter OS och också den första tävlingen i hans nya viktklass -81 kg. Tävlingen blir även brittiskan Sally Conways debut som förbundskapten för det Svenska Judolandslaget.

Grand Prix-tävlingen i Portugal blir en nystart för Tommy Macias som väljer att satsa vidare mot OS i Paris 2024 i en ny viktklass. Anledningen till att Macias går upp en viktklass är att den stämmer bättre överens med hans normalvikt. Tommy Macias ligger idag trea på världsrankingen i sin tidigare viktklass, -73 kg, men då rankingpoängen är kopplade till respektive viktklass innebär bytet att han börjar om på noll i den nya klassen.

För Emil Mattsson, +100 kg, som är relativt ny på världstouren, handlar tävlingen främst om att skaffa sig mer erfarenhet för att så småningom kunna etablera sig på den här nivån.

Även framtidshoppet Ida Eriksson var anmäld till tävlingen men kommer tyvärr inte till start då hennes PCR-test inför avresan var fortsatt positivt efter att hon tidigare i januari varit sjuk i covid-19.

Svenskarnas tävlingstider

Lördag 29 januari: Tommy Macias (-81 kg).
Söndag 30 januari: Emil Mattsson (+100 kg).

Grundomgången startar kl. 12.00 på lördagen och 12.30 på söndagen. Finalpasset startar kl. 18.00 båda dagarna. Tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Till live-sändningarna.

Skribent: Kristin Johansson.