Sally Conway blir ny förbundskapten för judolandslaget

Sally Conway tar VM-brons i Tokyo 2019. Foto: Emanuele Di Feliciantonio.

OS-trean från Rio, Sally Conway, från Storbritannien blir ny förbundskapten för det svenska judolandslaget. Conway blir därmed Sveriges första kvinnliga förbundskapten i judo! Hon blir också en del av Judoförbundets nya landslagsorganisation som ska ta hem Sveriges första globala mästerskapsguld i judo!
– Jag längtar efter att få lära känna de aktiva och börja jobba med dem i januari. Jag är spänd på att se vad vi som lag kan uppnå, säger Conway.

Sally Conway har framgångsrikt representerat Storbritanniens landslag under många år och har både OS-, VM och EM-medaljer på meritlistan. Den 34-åriga brittiskan gjorde sin sista internationella tävling i februari 2020. Därefter har hon varit tränare för det skotska landslaget innan hon nu alltså kommer till Sverige för att leda det svenska landslaget mot OS i Paris 2024. Förhoppningen är att Conway ska bidra med nya perspektiv och ny energi till det svenska landslaget.

Jag är extra glad över att vi lyckades få Sally till Sverige då jag tror att hennes erfarenhet från den absoluta världstoppen kan inspirera och stötta våra aktiva i deras utveckling, säger den tidigare landslagschefen Robert Eriksson. 

Ny organisation ska ge internationella guldmedaljer

Utvecklingen av landslagsorganisationen är ett steg mot Svenska Judoförbundets mål för elitverksamheten – att ta Sveriges första globala mästerskapsguld (guld vid OS/Paralympics och/eller VM)!

Sally Conway blir en av tre förbundskaptener i den nya organisationen som kommer att arbeta med de aktiva mot OS och Paralympics 2024 och 2028. Conway kommer att arbeta nära den tidigare förbundstränaren Viktor Carlsson som nu flyttar upp och blir landslagsorganisationens andra förbundskapten. Conway och Carlsson kommer att arbeta tillsammans med de aktiva, där Conway framför allt ansvarar för satsningen mot OS 2024 och Carlsson för satsningen mot OS 2028. Den tredje förbundskaptenen är Martin Pernheim som fortsätter som ansvarig för parajudolandslaget och arbetet mot Paralympics 2024.

Den förre landslagschefen Robert Eriksson, som har lett Sveriges landslag genom tre OS, får en ny position som High Performance Director och kommer att vara högst ansvarig för den nya organisationen. Eriksson kommer framför allt ansvara för att utveckla och stötta organisationen runt landslagen men även arbeta med den nationella elitverksamheten. 

Förutom en High Performance Director och tre förbundskaptener kommer den nya organisationen även bestå av fyra förbundstränare som kommer att assistera förbundskaptenerna vid nationella och internationella aktiviteter: Mikaela Barrera Birath, Joakim Dvärby, Maria Gómez López och Frédérik Gourlay.

Jag är glad att vi har lyckats sätta ihop så ett starkt tränarteam med både nationell och internationell kompetens. Den här nya generationen av tränare kommer att kunna bidra med mycket energi och kunskap i deras jobb med att utveckla våra aktiva mot framtida mästerskapsmedaljer. Vi kommer att stå inför ett generationsskifte och då passar det bra att också plocka in en ny organisation för att tillsammans början resan mot 2024 och 2028, säger Robert Eriksson.

Skribent: Kristin Johansson.