Dubbla EM-silver till Amanda Orrbo

Amanda Orrbo i vit judodräkt med silvermedalj runt halsen. Bakom henne svenska flaggan och tränaren Jonathan Fagerhill.

Amanda Orrbo tillsammans med tränaren Jonathan Fagerhill. Foto: Privat.

Amanda Orrbo blev under förra veckan dubbel silvermedaljör vid judo-EM för personer med Downs Syndrom, som hölls i italienska Ferrera. Under onsdagen den 6 oktober tog hon ett individuellt silver och dagen därpå tog hon ytterligare ett silver i mixlag-klassen då hon tävlade tillsammans med ett polskt lag som tog sig hela vägen till final.

Triogames 2021 – ett europamästerskap i flera idrotter

Mellan 4-11 oktober 2021 gick Triogames av stapeln i Ferrara, Italien. Det är en tävling för personer med Down syndrom som vandrar runt till olika arrangörer som drivs av Sports Union for athletes with Down Syndrome.

De olika sporterna var:

·         Athletics

·         Baskeball

·         Futsal

·         Judo

·         Swimming

·         Syncronized swimming

·         Table tennis

·         Tennis.

I samtliga sporter korades europamästare.

Amanda Orrbo tog dubbla EM-silver

Amanda Orrbo tävlade som enda svensk på mästerskapet. Hon tävlade i Trisomi-21-klassen i -57 kg, vilket är en ny viktklass för Amanda.

I första matchen mötte Amanda Orrbo en portugisiska. Orrbo inledde matchen starkt med ett kast som gav en wazari (halv poäng), en ledning som hon höll ända tills det var 18 sekunder kvar av matchen. Då utjämnade portugisiskan och matchen gick vidare till golden score, där Amanda återigen lyckade kasta portugisiskan och tog därmed hem EM-silvret till Sverige.

Under torsdagen genomfördes en mixlagtävling där Amanda som var ensam svensk erbjöds att ingå i Polens lag.

Den första matchen var mot en betydligt tyngre tjej från Portugal som dessutom normalt sett tävlar i klassen Mosaik. Amanda kämpade väl men förlorade tyvärr matchen. Laget vann dock lagmatchen och tog sig vidare till final där Amanda återigen fick möta italienskan från den individuella tävlingen på onsdagen. Den här gången var det en rejält revanschlysten Amanda Orrbo som klev upp på mattan och redan kort in i matchen lyckades Orrbo kasta italienskan och vann därmed matchen på Ippon (full poäng)!

Finalmatchen blev dock oavgjord och efter lottning kördes -73-kilosklassen igen där motståndarna tyvärr drog det längsta strået och vann matchen. Polen och Amanda Orrbo tog istället hem silvret.

Amanda är efter mästerskapet mycket nöjd med sina dubbla EM-silver att lägga till samlingen med VM-guld 2019, ID-EM-brons 2018.

Publicerat av: Kristin Johansson.