Invigning av nationellt elitcenter i Malmö

Bandet klipps av Kristiina Pekkola (SJF), Niklas Harris (Malmö Idrottsakademi), Henrik Forsberg (SOK) och Viktor Carlsson (SJF) under invigningen av det nationella elitcentret i judo. Foto Alf Tornberg.

Den 14 september invigdes det nya nationella elitcentret i judo i Malmö. Elitcentret är en viktig pusselbit i Svenska Judoförbundets satsning på elitverksamheten med det långsiktiga målet att ta globala mästerskapsguld vid framtida världsmästerskap och olympiader. Vid invigningen närvarade representanter från bland annat Sveriges Olympiska Kommitté, RF/SISU, Malmö Universitet, Malmö Idrottsakademi och Svenska Judoförbundet.

Elitcentret skapar förutsättningar för framtiden

Under våren 2021 tecknade Svenska Judoförbundet avtal med Fritidsförvaltningen, genom Malmö Idrottsakademi om att starta upp Sveriges första nationella elitcenter i judo i Baltiska hallen i Malmö. Redan den 1 september, direkt efter OS och Paralympics i Tokyo, startade verksamheten upp i de nya lokalerna. Flera av de aktiva som ingår i landslagsverksamheten har redan flyttat till Malmö för att kunna satsa fullt ut på judokarriären.

Genom det nationella elitcentret kommer de aktiva få tillgång till de resurser som krävs för att på sikt kunna ta internationella mästerskapsmedaljer – ett av Svenska Judoförbundets stora mål i Vision 2030. De landslagsaktiva kommer genom de samverkande parterna att få tillgång till stöd inom bland annat medicin, fysiologi, idrottspsykologi, nutrition samt även daglig träning med landslagets tränare på det nya nationella elitcentret.

Vårt nya nationella elitcenter kommer att täcka det glapp som vi tidigare haft mellan Riksidrottsgymnasiet i judo och seniorlandslaget. Nu får vi möjlighet att hjälpa våra aktiva till en sammanhållen elitkarriär i judo, förklarar verksamhetsutvecklare Erik Vesterlund.

Invigningsceremonin

Vid invigningen av elitcentret talade bland annat Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet, Henrik Forsberg från Sveriges Olympiska Kommitté, Niklas Harris Från Malmö Idrottsakademi, Jane Andersson, ordförande i RF/SISU Skåne och Erik Vesterlund, verksamhetsutvecklare i Svenska Judoförbundet.

Flera av talarna lovordade satsningen och lyfte fram fördelarna med bland annat närheten till kommunikationer, utbildning och annat inom staden. Erik Vesterlund beskrev i sitt tal utvecklingsresan som förbundet gjort inom bland annat utbildning och elitsatsning och belyste också inkluderingen av parajudon i förbundets verksamhet (Svenska Judoförbundet har sedan 2021 tagit över parajudoverksamheten från Svenska Parasportförbundet).

Till minne av dagens invigning överlämnades en present i kristall till Viktor Carlsson, förbundstränare i Svenska Judoförbundet, att pryda elitcentrets lokal.

OS- och paralympicsdeltagarna prisades

Vid den efterföljande middagen hyllades även de svenska landslagsaktiva från OS och Paralympics-satsningen till Tokyo 2020 med varsina minnesgåvor från både SOK och SJF.

Anna Bernholm och Tommy Macias fick även motta priset Guldbältet, dam och herr, för bästa judoprestationer under 2019, ett pris som på grund av coronapandemin inte kunde delas ut under 2020.