Fler lagtävlingar i judo-Sverige

Tävlande står uppställda på judomattan i rader i sina lag.

Deltagare under lag-SM 2018. Foto: Alf Tornberg.

Tävlingsutskottet (TU) har som målsättning att fler lagtävlingar ska arrangeras i Sverige framöver, främst mixlag. Arbetet med att arrangera fler lagtävlingar har varit eftersatt under många år, men nu har TU lyft det som ett av sina prioriteringsområden.

Vi ser ett behov av fler lagtävlingar, särskilt mixlag. Det är verkligen dags att komma igång med det här på ett bra sätt nu. Efter att mixlag även var med som uppvisning under OS känns det än mer aktuellt, säger Lars Johansson, ordförande i Tävlingsutskottet.

Mixlagklass införs på RM 2021

En av de stora nyheterna i år är att det under riksmästerskapet för distriktslag (RM) även kommer att finnas mixlag för alla distrikt (flickor -48, -63 och +63 kg samt pojkar -50, -66 och +66 kg). Alla distrikt får delta med både flick- och pojklag, precis som tidigare, och dessutom mixlag.

Ytterligare lagtävlingar att vänta

Det kommer även att arrangeras mixlagtävling på bland annat Trollträffen och Sundsvalls Cup för U13/U15.

Flera klubbar har även signalerat till TU att de funderar på att arrangera mindre lagtävlingar i höst.

Det är väldigt roligt att flera klubbar vill komma i gång med lagtävlingar. Vi tror att det kommer gynna utvecklingen i judo-Sverige, säger Lars Johansson.

Är din klubb/distrikt intresserade att arrangera en lagtävling? Ta gärna kontakt med TU för hjälp och stöd, tu@judo.se.

Skribent: Kristin Johansson.