Nicolina Pernheim utslagen ur Paralympics trots bra match mot världsettan

Vid Paralympiska spelen i Rio de Janeiro var blinda Nicolina Pernheim ytterst nära att ta hem bronset i 63-kilosklassen. I år var det en revanschsugen Pernheim som åkte till Tokyo med siktet inställt på medalj. Pernheim inledde mästerskapet starkt genom att lyckas kasta och ta första poängen i matchen mot världsmästaren och silvermedaljören från Paralympics i Rio, Iryna Husieva från Ukraina. Men Husieva kom tillbaka och lyckades vända och vinna matchen. Drömmen om en medalj försvann sedan i återkvalsmatchen när motståndaren Olga Pozdnysheva från Ryssland överraskade Pernheim med ett vinnande kast redan i de inledande sekunderna. Förlusten innebar att Paralympics var över för den här gången för Nicolina Pernheim.

Nicolina Pernheim fick tuffast möjliga start i årets paralympiska spel där hon i första matchen fick möta världsettan och silvermedaljören från Paralympics i Rio, Iryna Husieva från Ukraina. Pernheim var den som inledde matchen starkast och tog första poängen, en waza ari (halv poäng), efter att ha kastat motståndaren. Husieva kvitterade därefter med ett kast som gav waza ari. Strax därefter gick ukrainskan till attack igen och fick in ytterligare ett kast på Pernheim vilket innebar ippon och seger till Husieva. Förlusten innebar återkval för Nicolina Pernheim där en plats i bronsmatchen stod på spel.

I återkvalet ställdes Pernheim mot Olga Pozdnysheva från Ryssland. Matchen blev en kort historia där Pozdnysheva, tre sekunder in i matchen överraskade Pernheim med benkast som gav ippon. Förlusten innebär att Nicolina Pernheim utslagen ur Paralympics i Tokyo.

Spelen i Tokyo var Nicolina Pernheims fjärde Paralympics.

Skribent: Kristin Johansson.
Bild: Arkivbild. Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté.