Tommy Macias föll i slutsekunderna

Tommy Macias i blå judodräkt står med armarna i sidan och tittar snett nedåt.

Med ett färskt VM-silver i bagaget var Tommy Macias en av medaljkandidaterna inför OS i Tokyo i judons 73-kilosklass. Det blev dock ingen OS-medalj för svensken på hans första OS. Det såg den regerande europamästaren Akil Gjakova till när han i slutsekunderna av åttondelsfinalen lyckades kasta Macias och vinna matchen. Därmed var Tommy Macias OS-resa över.

Tommy Macias vann den första matchen efter en rysare mot Victor Scvortov från Förenade Arabemiraten. Ca 2 minuter in i matchen lyckades Scvortov kasta Macias och få en waza-ari (halv poäng), en poäng som hade gett honom segern om han hade kunnat försvara sig matchen ut. I den absolut sista sekunden lyckades istället Macias att kvittera genom ett kast. Matchen fortsatte därmed i golden score, där Tommy återigen fick in ett kast på Scvortov och vann matchen.

I åttondelsfinalen ställdes sedan Tommy Macias mot den regerande europamästaren Akil Gjakova från Kosovo. En match där Macias till stor del hade övertaget. Men med bara sekunder kvar av ordinarie matchtid lyckades Gjakova kasta Macias och få en waza-ari (halv poäng), en poäng som han kunde försvara tills matchen var över.

Tommy Macias är därmed utslagen ur OS.

Fler svenska medaljchanser

27 juli
Tävlande svenskar: Robin Pacek (-81 kg)
04.00-07.30 kval
10.00-12.40 återkval, semifinaler, bronsmatcher och finaler.

28 juli
Tävlande svenskar: Anna Bernholm (-70 kg) och Marcus Nyman (-90 kg)
04.00-07.30 kval
10.00-12.40 återkval, semifinaler, bronsmatcher och finaler.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Marina Mayorova.