Marcus Nyman utslagen ur OS efter rysare mot världsettan

Marcus Nyman i blå judodräkt går in på arenan. Tittar ner och håller båda händer knäppta bakom huvudet. Landslagschef Robert Eriksson går bakom.

Det blev till slut respass även för Marcus Nyman på OS trots en stark insats mot världsettan och tvåfaldiga världsmästaren Nikoloz Sherazadishvili från Spanien. Nyman bjöd på judo i världsklass och pressade världsmästaren rejält i åttondelsfinalen med många fina attackförsök innan han slutligen se sig besegrad efter en lång och jämn match.

Marcus Nyman reste till Tokyo och sitt tredje OS med en stor revanschlust efter förlusten i bronsmatchen i OS i Rio 2016. Den nyblivna VM-bronsmedaljören Marcus Nyman fick dock en tuff lottning där han redan i åttondelsfinalen ställdes mot världsettan och regerande världsmästaren Nikoloz Sherazadishvili från Spanien.

Åttondelsfinalen blev en otroligt jämn match där Marcus Nyman bjöd på förstklassig judo med många bra attackförsök. Nyman gav allt i matchen och pressade spanjoren rejält och tvingade matchen vidare till golden score. Även där fortsatte kampen de två emellan och det var först drygt tre minuter in i förlängningen som matchen kunde avgöras när en trött Marcus Nyman inte längre orkade stå emot Sherazadishvilis attacker och blev kastad i mattan. Marcus Nyman är därmed utslagen ur OS trots en mycket stark insats.

OS är över för svensk del

Marcus Nymans uttåg ur OS innebär att Sveriges medaljchanser i judo på OS i Tokyo är över. Den svenska truppen har visat upp mycket fin judo, men marginalerna är små och den här gången var de inte på svenskarnas sida.

Ny chans i judo på Paralympics

Nästa chans till svenska judomedaljer är på Paralympics i Tokyo den 28 augusti när Nicolina Pernheim tävlar för Sverige i 63-kilosklassen.

Skribent: Kristin Johansson.
Foto: Emanuele Di Feliciantonio.