VM-silver till Tommy Macias

Tommy Macias vinner Sveriges andra VM-medalj genom tiderna, och den första på herrsidan. Foto: Gabriela Sabau.

Det går inte att ha en bättre uppladdning inför OS i Tokyo än den Tommy Macias hade idag i Budapest. Det var 35 år sedan vi hade en svensk i VM-final och nu var det äntligen dags igen, och det för Tommy Macias i -73 kg. Macias har imponerat stort och tillhört den absoluta världseliten i flera år med många stora segrar inklusive ett EM-guld 2019. Idag blev det äntligen en VM-final och Macias första VM-medalj – ett silver.

Macias hade en trög start på dagen, men gjorde som många andra storstjärnor, tog sina segrar och blev bara bättre och bättre ju längre dagen led.

Efter en imponerande seger mot världsettan Soichi Hashimoto från Japan i semifinalen väntade den olympiske mästaren från 2012, som även tog brons 2016, Lasha Shavdatuashvili, Georgien, i finalen.

De två hade mötts fem gånger tidigare, med Macias som segrare endast en gång. Men när de möttes tidigare i år i Grand Slam blev det oerhört jämt och svårförutsägbart, så även denna gång. Den som var närmast att ta poäng på kast var Macias, men till slut stod Shavdatuashvili som segrare.

Genom detta så imponerande VM-silver och det tidigare EM-guldet kliver Macias upp som den främsta svenska judokan genom tiderna. Och vi ser förstås än mer fram emot OS i Tokyo.

Skribent: Christer Löfgren.
Publicerat av: Kristin Johansson.