VM-brons till Marcus Nyman

För andra VM:et i rad vi fick se Marcus Nyman i en bronsmedaljmatch, en stor bedrift i sig. Förra VM fick Nyman nöja sig med en femteplats (judon har två 3:or och två 5:or). Denna gång blev det medalj efter en imponerande insats mot japanen Kenta Nagasawa i bronsmatchen där ett kast avslutade matchen i förlängningen. Hittills alltså två svenska VM-medaljer på ett par dagar efter en 35-årig svensk medaljtorka; och vi kan konstatera att det här är vårt främsta VM någonsin och en perfekt uppladdning inför OS i Tokyo.

Igår inledde Marcus Nyman VM på ett sätt som tydligt visade att han var i riktigt bra form. Han varvade fasthållningar med kast och var helt enkelt överlägsen i de första tre omgångarna. Kvartsfinalen mot världsfyran och hemma hoppet Kriztian Toth blev som väntat extremt jämnt, senast de möttes i Grand Slam-final vann Nyman. Denna gång var det tyvärr Toths tur.

I återkvalet var Nyman återigen överlägsen och i bronsmatchen väntade VM-trean från 2018 Kenta Nagasawa, Japan. Deras senaste möte var mycket jämnt och taktiskt, då utdelades 3-2 i shido (varningar) till Nymans nackdel. Idag blev det återigen en taktisk match, där dock Nyman hittade några flera luckor för kastförsök. Vartefter började Nyman också dominera. Poänglöst vid full tid, men i förlängningen hittade Nyman hela vägen och sumi gaeshi blev vinstkastet och därmed var bronsmedaljen hans.

Nu kan Nyman ladda för sitt tredje OS, med sikte på att förbättra sin femteplats från Rio. Och igår visade han tydligt att han har den kapaciteten!

Skribent: Christer Löfgren
Foto: Di Feliciantonio Emanuele
Publicerat av: Klara Rönnebrand