OS-kvallistan fastställd

Från övre vänster: Robert Eriksson (landslagschef), Tommy Macias, Robin Pacek, Marcus Nyman, Anna Bernholm och Joakim Dvärby. Foto: Alf Tornberg.

När Internationella Judoförbundet presenterade den officiella OS-kvallistan stod det klart att både Anna Bernholm och Tommy Macias blir seedade till OS i Tokyo, Marcus Nyman hamnar på en 9:e plats och Robin Pacek får en kvotplats. Joakim Dvärby hamnar precis utanför kvalplats, men har ändå en liten chans att få en OS-plats.

Seedningen kan innebära en fördel i lottningen, men är inget man kan räkna med då det fortfarande är väldigt många bra som inte blir seedade. Men att ha tre stycken som är topp 10 i världen är i alla fall ett ordentligt styrkebesked för truppen, kommenterar landslagschef Robert Eriksson.

Anna Bernholm (-70 kg) och Tommy Macias (-73 kg) hamnar båda på en topp-8-placering på kvallistan och blir därmed seedade till OS. Macias landar på en 5:e plats och Bernholm hamnar på 8:e plats efter att deltagare från nationer som redan har en kvalificerad i respektive viktklass räknats bort (varje land får endast delta med en aktiv i varje viktklass). Att bli seedad till OS innebär en fördel i lottningen där de som tillhör topp 8 inte kan möta varandra förrän längre fram i tävlingen.

Marcus Nyman (-90 kg) blir direktkvalificerad genom sin niondeplacering och Robin Pacek (-81 kg) kvalificerar sig till OS genom en kvotplats.

Joakim Dvärby utanför kvalplats – har ändå chans till OS-biljett

Joakim Dvärby (-100 kg) petades olyckligt ner från kvalplatsen efter att serben Aleksandar Kukolj överraskande tog hem silvret på VM och klättrade 26 placeringar i OS-kvalet. Dvärby kan inte heller få en kvotplats eftersom varje nation endast kan nyttja en kvotplats.

Det finns däremot fortfarande två möjligheter för Joakim Dvärby att nå OS i Tokyo:

1. Att någon i -100 kg, som är från en nation med endast en kvalificerad, tackar nej till sin plats på grund av skada eller annan anledning. Dvärby ligger högst i listan i -100 kg av de som ännu inte kvalificerats sig och är i så fall den som får platsen.

2. Att något av de 20 wildcards som delas ut eller någon av kvotplatserna inte kan utnyttjas. De platserna går då tillbaka in i en gemensam pott där de tillfaller de aktiva, oavsett kön eller viktklass, som har högst OS-kvalpoäng men ännu inte är kvalificerade till OS. Joakim Dvärby ligger på tredje plats på denna ”reservlista”.

Vid tidigare OS har det blivit några extra platser tillgängliga på det här sättet, så det finns fortfarande en liten chans att Joakim kan komma med till OS, säger Robert Eriksson.

Besked om Joakim Dvärby får en plats till OS beräknas komma under nästa vecka.

Skribent: Kristin Johansson.