Judokampen – SJF:s nya tävlingskoncept

Nu är det nya tävlingskonceptet Judokampen, en judoinspirerad mångkamp, äntligen släppt! Judokampen är den första tävlingen inom projektet Alternativa tävlingsformer som tagits fram och i höst genomförs den första tävligen!

Våren 2021 inleddes arbetet med Judokampen, som är en del av projektet ”Alternativa tävlingsformer”, genom att en referensgrupp av medlemmar i judosverige med olika roller fick brainstorma idéer. Sedan har projektgruppen, bestående av Klara Rönnebrand, projektledare, Eva Johansson, förbundsstyrelsen, Marie Åkesson, Knislinge Budoklubb och Martin Martinsson, Göteborgs Judoklubb, arbetat vidare med framtagningen av den nya tävlingsformen och nu är konceptet äntligen klart. Målet med Judokampen är att nå en bredare målgrupp och öka intresset och möjligheten för alla att kunna tävla utifrån sina egna förutsättningar.

Judokampen består av fyra olika grenar innehållande judotekniska moment där deltagarna utmanas i grundteknik, styrka, kondition, snabbhet och fokus och kan på ett enkelt sätt mäta sig mot både andras men framförallt sina egna resultat utifrån förbättringar i tid eller antal. 
De fyra grenarna är:
1. ”Ippun maxi nage” – Flest antal godkända kast med kastdocka på 1 minut.
2. ”Förflyttningsmedley” – Fyra olika sorters förflyttningar i matta på snabbast tid.
3. ”Hinderbana” – Judoteknisk hinderbana med 8 hinder på snabbast tid.
4. ”Skytte-löpning” – Fotsvepsskytte + 200m löpning i 3 varv på snabbast tid.

Den första Judokampen, riktad till U21-senior, kommer att anordnas av Göteborgs Judoklubb söndagen den 12 september! Även fler tävlingar kommer att planeras in i höst, håll utkik i SJF:s tävlingskalender.

I dokumentbanken för tävling hittar du fullständig tävlingsbeskrivning eller följ @swejudo på Instagram för att se filmklipp och mer bilder på de olika grenarna.

Testa på konceptet och bli en judokämpe du med!

Text: Klara Rönnebrand
Foto: Klara Rönnebrand