Brons till Anna Bernholm i comebacken efter skadan

Anna Bernholm (blått) vinner brons vid Grand Slam i Kazan efter att bland annat ha slagit ut juniorvärldsmästaren från 2018, Alice Bellandi från Italien. Foto: Emanuele Feliciantonio.

Anna Bernholm är tillbaka med besked i comebacken efter knäskadan hon ådrog sig i februari förra året. Under dagens Grand Slam i Kazan, Ryssland, kammade OS-klara Bernholm hem bronsmedaljen i 70-kilosklassen efter ett överraskande drag i bronsmatchen. Ett viktigt formbesked inför OS-uppladdningen. I morgon tävlar Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).

Anna visade i samtliga sina matcher att hon fortfarande håller samma nivå som innan knäskadan. Hennes knä funkade bra och hennes prestationer på mattan lovade gott och belönades i dag med en medalj. Ett starkt formbesked som blir viktigt att ha med sig in i slutförberedelserna mot OS i Tokyo, säger landslagschef Robert Eriksson.

Det har gått mer än ett år sedan Anna Bernholm stod på tävlingsmattan. Det var i februari 2020 som hon skadade knät under Grand Slam-tävlingen i Paris, med ett drygt år av rehabilitering som följd. Idag var hon tillbaka igen och visade att hon fortfarande är att räkna med till OS.

Anna Bernholms väg till bronset

Anna Bernholm inledde tävlingen något försiktigt i sin första match mot juniorvärldsmästaren från 2015, ungerskan Szabina Gercsak. Tre minuter in i matchen lyckades tillslut Bernholm kasta Gercsak fick wasa-ari (poäng), ett resultat som stod sig matchen ut. Vinsten gjorde Bernholm klar för kvartsfinal.

I kvartsfinalen mot EM-trean Madina Taimazova från Ryssland klev Bernholm in med ett större självförtroende. Efter en intensiv match med flera fina attacker från Bernholm lyckades ändå Taimazova tillslut kasta Bernholm med ett handkast som gav ippon (full poäng) och matchen var avgjord. Förlusten innebar återkval för Bernholm, med chans att ta sig till bronsmatch.

I återkvalet stod juniorvärldsmästaren från 2018, Alice Bellandi från Italien, för motståndet. Det blev en intensiv match där Bellandi tog första poängen, waza-ari, genom att kasta Bernholm. Bernholm kom igen med en fasthållning som gav wasa-ari (poäng), och det stod därmed lika och matchen gick till golden score. Där fortsatte Bernholm att imponera med en intensiv och utmanande judo. Knappa minuten in i golden score lyckades Bernholm få tag på Bellandis arm och italienskan var chanslös i Bernholms armlås.

Bronsmatchen mot panamerikanska mästaren Maria Portela från Brasilien blev en taktisk match där båda hade svårt att komma till bra lägen, vilket ledde till de tävlande drog på sig två varningar vardera. Med bara sekunder kvar av ordinarie tid gjorde Bernholm ett kastförsök som Portela försvarade sig mot genom att gå ner på knä. Bernholm tittade uppfordrande på domaren om att en sista varning för passivitet skulle delas ut men utan reaktion. En kvicktänkt Bernholm drog då nytta av den korta stunden av passivitet som uppstod och kastade den oförberedda brasilianskan i mattan. Ett drag som totalt överraskade motståndaren och gav Bernholm bronsmedaljen.

Segern innebar brons till Anna Bernholm i den första tävlingen efter skadan – ett viktigt formbesked inför OS-uppladdningen!

Tommy Macias och Robin Pacek

För både Tommy Macias (-73 kg) och Robin Pacek (-81 kg) tog tävlingen slut tidigt trots bra och intensiv judo.

Robin Pacek inledde tävlingen lovande och vann den första matchen mot den tidigare världsmästaren Alexander Wieczerzak, genom att två gånger kasta motståndaren och fick wasa-ari. I den andra matchen fortsatte Pacek med flera fina attackförsök. Matchen gick till golden score där motståndaren till slut lyckades kontra Paceks attack och kastade vilket gav ippon.

Tommy Macias hade en händelserik första match med flera fina attackförsök, vilket tvingade motståndaren att dra på sig två varningar. Matchen gick till golden score där Marcias fortsatte att attackera, men tillslut besegrades när motståndaren lyckades kontra Macias kastförsök.

Svenskarnas tävlingstider fredag 7 maj

I morgon tävlar Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dväby (-100 kg).

10.00 Grundomgång, semifinaler och återkval.
16.00 Bronsmatcher och finaler.

Tävlingen går att följa live på https://live.ijf.org/.

Återstående tävlingar i OS-kvalet

6-13 juni, VM, Budapest

Skribent: Kristin Johansson.