Till minne av Fanny Malmborg

Hösten 2016 fick Fanny diagnosen AML och sedan dess gick hon en tuff kamp mot cancern och hon lyckades periodvis att vinna den kampen och ta sig tillbaka till judomattan, både som aktiv och ledare. Men under de senaste månaderna så försämrades Fannys tillstånd och på söndagen 4:e april orkade inte hennes kropp längre och Fanny somnade in i sitt hem omgiven av sin familj. 

Fanny startade med judo som 6-åring i Staffanstorps judoklubb och i samma klubb fortsatte hon att utvecklas under framförallt Jennie och Martin Andreason vingar. Hennes talang, vilja och motivation tog henne först till U18-landslaget där hon vann medaljer på europacuper och representerade Sverige på Europaungdoms-OS (European Youth Olympic Festival). Som junior fortsatte framgångarna med fler europacup-medaljer samt två medaljmatcher på U21-EM. Hon var även i medaljmatcher på europacuper för seniorer och på god väg att etablera sig i senior-landslaget och i satsningen mot Rio 2016. Flera tuffa knäskador satte dock käppar i hjulen och drog ut processen men Fanny gav inte upp och lyckades på nytt ta sig till en medaljmatch på en europacup men skadorna släppte inte greppet fullt ut och slutligen så kom sjukdom i vägen. 

Trots alla dessa motgångar gav Fanny aldrig upp. Hon visade upp en karaktär som få har och en vilja och envishet utan dess like. För Fanny fanns det bara en väg och det var framåt. Aldrig någonsin under alla dessa år som jag hade förmånen att få jobba med Fanny kom det några klagomål över hennes situation eller några ord eller tankar om att ge upp. Fanny var för mig en riktigt kämpe och krigare och dessa personer är unika! Hon inspirerade mig och många andra med sin inställning och positiva och härliga attityd både på och utanför mattan.  

Fanny är otroligt saknad av många, både i Sverige men även i resten av världen, och framförallt vill jag skicka extra tankar och kärlek till hennes pojkvän David, mamma Mona, pappa Mats och bror Felix. 

Låt oss alla ta med Fannys inställning till livet och minnas henne som den riktiga kämpen hon var! 

/Svenska Judoförbundet genom landslagschef Robert Eriksson.

Foto: Alf Tornberg.
Publicerat av: Kristin Johansson.