Marcus Nyman uttagen till OS

Marcus Nyman (i blått) är uttagen till sitt tredje OS. Målet är medalj. Foto: Marina Mayorova.

På onsdagsförmiddagen blev det klart att OS-femman från Rio, Marcus Nyman är uttagen av SOK till OS i Tokyo. Marcus Nyman är en av Sveriges genom tiderna mest meriterade judoka med bland annat en femteplats från OS Rio 2016, ett EM-guld, två EM-brons och en femteplats på VM på meritlistan. Det här blir Nymans tredje OS.

Väldigt kul att Marcus har blivit uttagen till sitt tredje OS. Det ger honom förhoppningsvis en trygghet samt mer motivation att förbereda sig inför Tokyo. Marcus är rutinerad i dessa sammanhang och vet vad som krävs av honom för att han ska lyckas på OS så uttagningen är ett steg på vägen mot ett bra OS, säger landslagschef Robert Eriksson.

Det stora genombrottet fick Marcus Nyman (-90 kg) när han tog Sveriges första EM-guld, endast 19 år gammal. Därefter har framgångarna avlöst varandra och han har etablerat sig i den absoluta världseliten. Han deltog vid OS i London 2012 och därefter igen i Rio 2016, där han kom femma efter att ha förlorat bronsmatchen mot Donghan Gwak från Sydkorea.

Den senaste tiden har Marcus Nyman visat upp en imponerande form och han har kammat hem guldet på de två senaste Grand Slam-tävlingarna. Det har resulterat i att han har klättrat i kvallistan och ligger nu på en 12:e plats på OS-rankingen. Nu är Nyman alltså klar för sitt tredje OS och målet är förstås medalj!

Marcus Nyman – comebackernas mästare

På OS i London 2012 hade Nyman otur med lottningen och åkte ut redan i första omgången. Han valde då att sluta i landslaget. Han gjorde senare comeback med en satsning mot OS i Rio 2016. En lyckad comeback där han bara var en vinst från att ta Sveriges första OS-medalj. Tyvärr var koreanen Gwak, som han mötte i bronsmatchen, starkare den dagen och Nyman lämnade OS i Rio med en femteplacering.

Efter OS i Rio kände sig Marcus Nyman mätt på elitjudon och ville vidare i livet och sin tillvaro på hemmaplan. Han var då rankad 2:a i världen i -90 kg. Intresset och kärleken till judon fanns dock kvar och han fortsatte att träna regelbundet i sin klubb samt tävlade i Bundesliga, både i Tyskland och i Österrike. Under 2018 växte suget efter tävlingsjudon sig allt starkare och 2019 gjorde han comeback igen inför OS i Tokyo 2020. Det tog inte lång tid innan Nyman visade att han var tillbaka i världseliten igen – bara åtta månader efter comebacken kom han femma på VM.

Marcus är en unik person som har fantastiska fysiska förutsättningar och en mental kapacitet som få har. Detta har gjort att han trots sina uppehåll från elitjudon har kunnat ta sig tillbaka till världstoppen hela två gånger. Han har aldrig slutat träna och fortsatt sitt tävlande i olika ligor i Tyskland och Österrike vilket förstås har hjälp honom mycket, kommenterar Robert Eriksson.

Nu väntar EM och VM

I OS-kvalet återstår tre tävlingar: EM i Lissabon, en Grand Slam-tävling i Kazan och därefter VM i Budapest. Marcus har visat att han både har kapaciteten och mentaliteten att nå stora framgångar vid internationella mästerskap.

Marcus har haft en stigande formkurva och kan vi hålla i den mot OS så kommer han att bli svårstoppad för många och då kan det räcka långt. Nu ligger fokus på att fortsätta utvecklingen av hans judo på tävlingsmattan så han kan bli ännu effektivare och bättre. Skulle han även lyckas få till något mer bra resultat på tävlingarna som är kvar i OS-kvalet så kan han även bli rankad topp 8 till OS och därmed seedad, vilket förstås är en fördel, säger Eriksson.

OS-uttagna judoka

Marcus Nyman blir den tredje judokan att bli uttagen till OS i Tokyo. Sedan tidigare är Anna Bernhom (-70 kg) och Tommy Macias (-73 kg) med i OS-truppen.

Robin Pacek (-81 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg) ligger för närvarande på kvalplats, i den nedre delen av listan, och behöver ytterligare poäng för att stärka sina positioner.

Relaterade länkar

SOKs nyhet om uttagningen
Marcus Nymans sida på IJF