Inga svenska medaljer på EM under lördagen

Tommy Macias i blå judodräkt står med armarna i sidan och tittar snett nedåt.

Tommy Macias fick det inte att stämma under årets EM. Foto: Marian Mayorova.

Det blev inga medaljer för Tommy Macias (-73 kg) eller Robin Pacek (-81 kg) när EM inleddes under lördagen. Tommy Macias tog sig efter flera intensiva matcher till återkval, med chans att nå en bronsmatch, men förlorade återkvalsmatchen i golden score. Robin Pacek åkte ut i den tredje omgången. I morgon söndag tävlar Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).

Tommy Macias (-73 kg) gick flera långa och intensiva matcher i grundomgången. Redan den första matchen mot Rumänen Adrian Sulca gick till golden score där Macias slutligen tog hem segern genom ett kast. Den andra matchen mot portugisen Joao Fernando vann Macias i slutminuten genom en fasthållning.

I kvartsfinalen ställdes Tommy Macias mot Nils Stump från Schweiz. Det blev en lång och intensiv match med flera kastförsök från både Macias och Stump. Det var tillslut Stump som drog det längsta strået när han genom en benkast fick ner Macias i mattan. Förlusten innebar återkval för Macias.

I återkvalet stod ryssen Musa Mogushkov för motståndet. Även den här matchen blev en långdragen och händelserik historia med flera attacker från båda sidor. Det var först 2.28 in i golden score som matchen avgjordes när Macias i ett kastförsök drog på sig en tredje och sista varning.

Robin Pacek (-81 kg) lottades in i tävlingen i andra omgången och ställdes då mot Marcel Cercea från Rumänien. Pacek kopplade tidigt greppet om matchen och kastade först rumänen på en waza-ari (poäng) och fick strax därefter till ytterligare ett kast som gav Pacek segern.

I nästa match väntade Ivaylo Ivanov från Bulgarien i en lång match som gick till golden score. Halvminuten in i golden score lyckas Ivanov få ner Pacek i mattan och koppla ett halslås på honom, vilket innebar vinst för Ivanov.

Nya medaljchanser under söndagen

I morgon söndag fortsätter EM med de tyngre viktklasserna. För Sverige tävlar tävlar Marcus Nyman (-90 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg).

Hålltider:

11.00 Grundomgång, semifinaler och återkval.
17.00 Bronsmatcher och finaler.

Tävlingen går att följa live på https://live.ijf.org/.

Skribent: Kristin Johansson.