Guld två veckor i rad för Marcus Nyman

En vinnande fasthållning av Marcus Nyman. Foto: Marina Mayorova.

Inför OS i Rio, där Marcus Nyman nådde bronsmatch, vann han två Grand Slam-guld under våren. Idag på Grand Slam i Antalya säkrade Nyman sitt andra Grand Slam-guld på två veckor. Med de rankingpoäng 30-årige Nyman erövrade här är han i praktiken också helt klar för sitt tredje OS.

För andra gången på en vecka blev det Grand Slam-final för Marcus Nyman, denna gång mot formstarke världssjuan Krisztian Toth, Ungern, i finalen. De två har mötts hela 8 gånger tidigare, varav Nyman har vunnit 2. Det är dock de två viktigaste som Nyman vunnit: en Grand Prix-final – deras enda tidigare finalmöte – och kvartsfinalen i VM 2019.

Nu blev det ännu en finalseger för Nyman, självklart oerhört bra för självförtroendet. Att de känner varandra väl var tydligt, det blev svårt att hitta luckor för kastförsök. Efter 59 sekunder hittade Toth luckan, dock utan att lyckas kasta. Under andra halvan av matchen var det Nyman som försökte. Lika vid full tid och förlängning med golden score (första poängen vinner). Efter 23 sekunder kunde Nyman kontra med ett handkast och vinna med en waza-ari (poäng).    

Nymans lista med Grand Slam-medaljer ökade till 5 stycken varav 4 guld och 1 brons.

Nu väntar EM om två veckor och Nymans jakt på en fjärde EM-medalj, elva år efter den första: EM-guldet 2010.

Vägen fram till finalen:

På dagens Grand Slam i Antalya inledde Marcus Nyman mot britten Max Stewart. Då diskades Stewart efter tre shido (varningar). Nu kunde matchen varit slut redan efter en minut när Nyman kastade, men domaren bröt tidigt. Det störde inte Nyman som fortsatte dominera och efter ännu ett kast tog fasthållning som gav ippon (full poäng).

I andra matchen mot Piotr Kuczera, Polen blev jämn. Efter två minuter försökte Kuczera ett kast som Nyman både kunde parera och landa rakt i en fasthållning, ippon till Nyman.

I kvartsfinalen försökte 35-årige Abderrahmane Benamadi, Algeriet, VM-silvermedaljör 2005, att rubba Nyman. Han lyckades inte efter en greppkamp hamnade de två nere i mattan och då blev det bara en tidsfråga…Nyman var klassen bättre och en fasthållning gav ippon.

Precis som i kvartsfinalen blev semifinalen mot Komronshokh Ustopiriyon, Tadjikistan, en kraftmätning om greppet. Det var Nyman som stod för de attackerna som kom och nu även det som gav utdelning förra veckan, fotkastet sasae tsuri komi ashi. Efter 3.1 var det just det kastet som blev avgörande, även om domaren inte dömde ut någon poäng så kom Nyman direkt ner i fasthållning och förstås gav det återigen ippon och en finalplats.

Joakim Dvärby, -100 kg

För OS-plats jagande Joakim Dvärby blev dagen en missräkning, utslagen redan i första matchen.

Skribent: Christer Löfgren.