Joakim Dvärby närmar sig Tokyo-OS

Joakim Dvärby i blått. Foto Gabriela Sabau.

32-årige Joakim Dvärby fortsätter sin jakt på en OS-biljett i -100 kg, och har sällan sett hetare ut än i dagens bronsmedaljmatch, även om han till slut fick nöja sig med femteplatsen.

Till OS i Rio blev det ”bara” nära i kvalet. Nu är Dvärby allt närmare en OS-plats i Tokyo. Inför helgens Grand Slam i Tbilisi hade Dvärby en osäker kvotplats. Vi får se när kvalet har summerats efter helgens tävlande, men visst var det här ett viktigt och stort steg i kvalet.

Efter två inledande starka segrar, en efter diskvalificering och en efter ippon (full poäng) på fasthållning efter ett mycket bra kast, blev den nya stortalangen Turboyev från Uzbekistan för svår i kvartsfinalen.

I återkvalet blixtrade Dvärby till mot letten Grigori Minaskin som bjöds på en flygtur med ett handkast som gav ippon.

I bronsmedaljmatchen stod förre dubble Europamästaren och vinnaren av Grand Slam i januari, Toma Nikiforov, Belgien, för motståndet. Redan i första minuten kontrade Nikiforov och fick en waza-ari (poäng). Därefter blev det en spektakulär jakt av Dvärby som kom med kastförsök efter kastförsök där Nikiforov for genom luften men alltid lyckades landa på magen och därmed undvika poäng. När slutsignalen ljöd var det en totalt slutkörd Nikiforov som jublade, medan Dvärby fick nöja sig med femteplatsen (det finns inga fjärdeplatser i judo, endast två tredje- respektive femteplatser).


I påskhelgen fortsätter OS-kvalet.

Skribent: Christer Löfgren.